сряда, февруари 23, 2011

Николай Бареков: "Медиите са там, където са и останалите власти- на дъното"

Николай Бареков Снимка: Минко Чернев

"Медиите са в най-критичната си точка на развитие. Ако изкараш сериозните теми на пазара, може би няма да има кой да те купи. Вместо с грандиозни корупционни схеми се занимаваме с дупките на улицата". Това заяви журналистът и водещият в ТВ7  Николай Бареков пред студенти по време на дискусия в Университета за национално и световно стопанство.


"Разговорът за медиите като четвърта власт не трябва да се води спокойно. Днес българските медии са толкова влиятелни, че от четвърта власт, те се превърнаха в първа такава", смята още Бареков.

Според него нищо не може да бъде обективно, защото "емоцията винаги взема връх, истината никога няма само едно лице, винаги има хиляди варианти за интерпретация". "Медиите се превърнаха в инструмент на търговия за влияния. Ако една новина е важна и стойностна, няма начин да бъде спряна", коментира бившият водещ на бТВ.

По отношение на независимостта на медиите и цензурата, Бареков счита, че независимата журналистика не обслужва директно политическите интереси и според него не политиците въведоха цензурата, а самите журналисти. На практика се получава така че когато сгазим лука излизаме със становището, че посегателствата са въпрос на цензура.

За ореола на цензурата на министър- председателя Бойко Борисов, Бареков смята, че премиерът е твърде предпазлив спрямо медиите и е дълбоко вкоренил се в тях с желанието си да популяризира идеи.






Яница Маринова
Всичко от автора


Минко Чернев

3 коментара:

  1. Какви въпроси зададе аудиторията към Дудука? Любопитно ми е.

    Четеше ли от някъде говорениците си?

    ОтговорИзтриване
  2. Въпросите бяха доста и ще ми отнеме време да ги напиша- имаше за СЕМ, за корупцията, за медийната регулация и още, свързани с това, което той самият каза. А иначе не четеше от никъде.

    ОтговорИзтриване