неделя, ноември 13, 2011

Стоичков: От "Айн-цу-цвайн-цу-дрън" до "Доктор хонорис кауза" (видео)


Снимка: lisko.eu

"България, Христо Стоичков". Обикновено това е първото име, което изплува в съзнанието на чужденеца, когато българин представи националната си принадлежност. За някои е щастие, че футболист е най-известният им сънародник, за други - не толкова. През последната седмица Стоичков стана известен с развитието на научната си кариера.

Да, правилно четете. Въпреки че Стоичков е популярен с попържните си и лошото говорене на чужди езици, Пловдивският университет му връчи титлата "Доктор хонорис кауза" на мистичната дата 11.11.11 г. точно в 11.11 ч. Мистика от ново поколение. Днес тя донесе и първото оттегляне на преподавател от университета - доц. Цветозар Томов.

Как се става "Доктор хонорис кауза"?
Това е огромен парадокс. Доказано неук и необразован човек, макар и известен спортист, получава почетната титла "Доктор хонорис кауза" и се нарежда до богатия списък с наградени от Пловдивския университет - тук.

Не могат да бъдат отречени спортните постижения на Христо Стоичков. Но, за да се избере дадена личност за доктор, трябва да има поне някаква заслуга в развитието на науката. А тук се получава следната ситуация.

Стоичков е успял да убеди финансовия министър Симеон Дянков да "развърже торбата с парите" и да започне изграждането на спортна зала в университета.

Футболистът е с партията, която е на власт - ГЕРБ. По време на предизборната кампания той разпрати сърцераздирателно писмо в подкрепа на вече избрания за президент Росен Плевнелиев. Присъства и на пресконференциите в НДК след изборите. Но чак "Доктор хонорис кауза"...

 

"Ицата Стоичков обича да псува на майки, без да слага запетайки"
"Интелигентност без образование губи стойност и е опасна", казал е философът Йохен Зимбриг. Напоследък това наблюдаваме след случая с Камата (Христо Стоичков). Тук следва поздрав: Гошо от Почивка - "Ицата Стоичков", защото "Ицата Стоичков обича да псува на майки, без да слага запетайки". Да живее просветеността и заслугите на Стоичков за българската наука.

Заради тези отличия за заслуги в Пловдивския университет днес напуска един преподавател, утре вероятно – друг... И така, докато превърнем обществения морал и българското образование в стари непотребни вещи. Предимството е, че ще ходим до Барса, ама назад дали ще се върнем? Разбира се, ще научим и испанския език.

Общественото благо е да си плащаме местните данъци, таксата смет, ДДС-то, лихвата и т.н. Общественото благо е да наблюдаваме парвенюта по махагоновите бюра на властта и пак ние, българите, да сме виновни. А обезщетенията за недоразуменията и страстите дори няма да бъдат обективирани в книгите.

И все пак важно е удоволствието на Камата от гола – да се стремим към хедонизма на българското образование и частично обществения морал, защото сме невинни до доказване на противното, за да не станем доктори кауза пердута.

На морала каква му е цената – някой знае ли? Но един е фактът, общественият морал ерозира т.е. превърнал се е в стремеж към пари, стоки и вещи. Някак си е логично – живеем в XXI. век – електронната ера, наричан от някои. Електронни са станали и чувствата ни, потребностите ни, приятелите ни... Чрез копчета избираме колко да сме образовани.

Цветозар Томов срещу системата
Социологът Цветозар Томов и доцент в катедра "Критическа и приложна социология" поиска да се оттегли от Пловдивския университет. Той разпространи писмото си и в профила си във "Фейсбук".

Ето цялото писмо:
"От медиите научих, че Пловдивският университет е присъдил званието "Доктор хонорис кауза" на г-н Христо Стоичков. Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест.

Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле.

Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек. Личното ми мнение е, че това унижава не само Вас и членовете на Академичния съвет на университета, които сте пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него.

 Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем."

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Стоичков в цитати:
"Бил съм в Европа, бил съм в Америка, но такава корупция като тук никъде не съм виждал. Това е големият проблем не само на спорта, но и на цялата държава. Всички корумпирани в една кофа и навън!"

Към албански журналисти:  "Питайте бе, цървули." 

"За мен ловът е цяла церемония. За това обичам, като се убие животно, както по телевизията дават, да се свири нещо като химн." - пред в. "Стандарт" за страстта си към лова. 

"От всеки цървул трандафор не става."

"Който играй, пичели, който ни играй, ни пичели" - в ТВ реклама за неговите Бинго-зали.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Виктория Милорова

Стоян Нешев

Георги Марчев



2 коментара: