неделя, ноември 27, 2011

"Проект България" - един филм с много истини




"Проект България" - така се нарича новата късометражна лента на студенти по журналистика в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) от трети курс в УНСС -  Александър Марков и Петьо Врачев (прочетете първото им интервю надолу).



Премиерата ще се състои на 5.12.2011г. от 16.30 ч. в Зала Тържествена на УНСС. Това е първият им кино проект. Един филм с много истини, обобщават резултата младите мъже.

Главната роля е поверена на Николай Марков, а дублажът реализиран от Ивайло Пеев и Димитър Атанасов. Всички са студенти и дипломанти по журналистика.

За творческият процес и посланията в лентата "Новата журналистика" разговаря с авторите на "Проект България".

Как се роди идеята за дебютния ви късометражен филм "Проект България"? 

- Алекс (А): Историята всъщност е доста интригуваща. През март на гости в университета ни бе журналистът Георги Тошев. С него се получи една доста интересна дискусия и докато попивахме старателно от житейския му опит стана дума за престоя му в ББС (BBC) и "онзи" филм, който всички сме гледали за продажбата на бебета и стана въпрос и за България изобщо и българския манталитет. 

След срещата с Тошев с колегата Врачев си говорихме доста на тази тема и той сподели, че има доста събрани пътеписи, които биха показали България в друга светлина. От разговорите по натам стана известно, че и двамата споделяме страст към киното и така се хванахме за работа. 

Защо "Проект България" и какво показва лентата? 
- A: "Проект България" дойде ненадейно просто един ден докато мислихме, как да озаглавим филма от само себе си се появи като работно заглавие първо, но така си и остана и мисля, че доста добре описва филма, защото той за мен има за цел да достигне до душата на младите българи и да им покаже, че България не е толкова лошо място за живот. 

Отделно разискваме и доста наболели въпроси относно ценностите на българите и именно сценарият на филма е това, което го прави стойностен. 

-  Петьо (П): "Проект България" наистина бе първото работно заглавие на филма, но след това се оказа много точно попадение. Аз смятам, че всеки човек е проектант на собствения си живот, а в този филм ние искахме да проектираме един различен и нетрадиционен поглед към заобикалящия ни свят.

Колко време ви беше необходимо от зараждането на самата идея до нейното реализиране? 
- А: Идеята, както споменах се зароди март тази година и просто ентусиазмът, с който бяхме заредени и енергията ни накара да започнем моментално. Намерихме необходимата техника, сценарият беше готов за няколко дни и така започнахме със снимките, около които можем да споменем доста интересни моменти. 

Самите снимки отнеха няколко седмици поради пътуванията, които трябваше да предприемем, монтажът бе за няколко дни, но дублажът бе основният проблем, който забави реализацията на продукцията с няколко месеца, защото нямаше кой да ни помогне с него, но покрай този проект се убедих, че в България има добри хора, които са готови да помагат. 

Направихме дублажа преди няколко седмици и веднага се заехме с организацията на премиерата и така се стигна до 5 декември, когато ще можете да видите, какво сме свършили за 9-те месеца труд. 

- П: Колегата описа всичко много точно. 

А всъщност чия е идеята? 
- А: Петьо Врачев стой зад идеята за проекта. 

- П: Да, наистина идеята бе моя, но Алекс я завърши. Сякаш думите все по-трудно достигат до хората, а екипът, който с колегата сформирахме се надявам да ни е дал възможността да достигнем до аудиторията чрез по-съвременни методи. 

Самата идея или представянето й в ефектна обвивка е по-важното? 
- А: Разбира се самата идея, опаковката не е толкова ефектна поради никаквия бюджет. Направихме нещо некомерсиално, което има за цел да достигне до младите българи. Ще цитирам доц. Биляна Томова – "Направили сте нещо красиво, в което сте изляли душата си".

- П: Когато гледате филма ще видите, че за нас никога опаковката не е водеща. Първосигналното и визуалното не винаги са критерий, ние определено залагаме на идеята.

Късометражен филм не се прави никак лесно, защото в рамките на малко минути, трябва да кажеш много неща. Вие как се справихте с това и успяхте ли да кажете всичко, което искахте? 
- А: Всъщност мисля, че успяхме да кажем достатъчно без да натрапваме, естествено можем още, но конкретно за този проект, мисля че уцелихме точното времетраене. Чарът на филма е, че тези 12 мин. те откъсват за момент от ежедневието и те карат да се замислиш, ако накараме един човек да се замисли значи сме успели. 

- П: Човек никога не може да каже всичко, което иска. Ние сме от хората, които след последната си дума в дадено изречение вече са формирали нови 5 изречения в главата си, така че не смятам, че сме казали всичко, но затова се надявам да имаме още много проекти.

Казвате "един филм с много истини", кога публиката може да открие тези истини? И коя е вашата истина? 
- А: През целия филм има послания, които са нашата истина за обстановката, в която обществото ни се намира. Надявам се публиката да обърне внимание на посланията, които отправяме към нея и да откликне на тях. 

- П: "Ако сте построили замъци във въздуха, работата ви не е била напразна - там им е мястото. Остава под тях да положите основите", това са думи на Хенри Дейвид Торо и лично за мен, а смятам, че и за Алекс, една от целите ни бе да поставим поне частични основи под въздушните замъци на днешните младежи. 

Тези 12 мин., в които сме синтезирали идеи, мисли и размишления са първият камък, който ние поставяме, а от тук насетне хората гледали филма трябва да построят своите житейски основи. 

- А: Абсолютно е така. 

Кой ви помогна за реализирането на идеята, намирате ли подкрепа от страна на преподаватели, колеги? 
- А: О, абсолютно намираме подкрепа и главно само на това разчитахме за цялата продукция, на добри хора, които имат сърце. Цялата катедра застана зад нас и ни подкрепяше в начинанието. През цялото време се допитвахме и съветвахме с доц. Цанкова, доц. Томова и доц. Кулевски, които помогнаха с морална подкрепа, от която имахме нужда, дори доц. Томова косвено помогна с дублажа, като ни срещна с Ивайло Пеев, на когото благодарим изключително много за всичко, без него филмът нямаше скоро да види бял свят. 

Както и Димитър Атанасов, който безвъзмездно дари студиото си, за да запишем дублажа, след което лично го обработи. Без тези добри българи нямаше да има "Проект България". 

- П: Напълно съм съгласен с Алекс. Всичко около този филм е на доброволчески начела. Тук е и мястото да благодарим и на брата на Алекс - Николай, който се справи отлично със задачите, които поставихме пред него и накара филма да се доближи максимално до желания от нас ефект. 

- А: Аз не исках да го споменавам, да не ни обвинят в шуробаджанащина. 

В лентата главният герой размишлява над екзистенциалните въпроси за вярата, парите, мисълта. Вие размишлявате ли над тези въпроси?
- А: Няма как да не се замисляме над тях. Аз лично не толкова често, колкото ми се иска просто системата така е устроена, че да не ни позволява много да мислим за тези въпроси. 

- П: Ако не размишлявахме над тях, нямаше как да направим този филм. Според мен всеки човек трябва от време на време да зареже дребните проблеми в ежедневието и да насочи мисълта си в малко по-различна насока. 

Какво искате да покажете с този филм? 
- А: Главната цел лично за мен е да покажем, че България има и друга страна и да накараме публиката поне малко да се развълнува, да я провокираме да мисли по вече споменатите от теб въпроси за парите, вярата, ценностната ни система изобщо. 

- П: Може би различното в разнообразните му аспекти. 

Какво ви донесе на вас самите целият този процес по заснемане, монтиране и реализиране на проекта? 
- А: Освен безсъние на моменти, много положителни емоции, еуфория, която се засилва с всеки изминал ден, който ни приближава до премиерата. 

- П: Определено много неща, но според мен важният въпрос тук е - "Какво ние сме искали да дадем на хората чрез този филм?", а на този въпрос всеки, който е присъствал на премиерата ще може да си отговори сам. 

След премиерата на къде?
- А: След премиерата продължаваме да творим, вече имаме доста идеи за бъдещи проекти, започнахме и снимки вече, но бъдещите ни проекти ще са с друга насоченост, някои социални, някои развлекателни и се надяваме да си създадем аудитория, която да иска да гледа продукциите на Newer Studios.

- П: Конфуций е казал, че "три пътя водят към знанието: пътят на размишлението - това е най-благородният път, пътят на подражанието - това е най-лекият път, и пътят на опита, това е най-горчивият път". Само ще кажа, че ние не сме подражатели.



Интервюто взе Яница Маринова
Всичко от автора

7 коментара:

  1. Чакам филма да излезе с нетърпение! Не остана много :)

    ОтговорИзтриване
  2. Искам да ви поздравя за филма - за идеята и изпълнението. Надявам се да стигне до повече зрители и млади и по-възрастни, защото не смятам че е само за най-младите. Имаме уникална родина, с богата история и невероятна природа. Радвам се, че показвате страната ни в положителен аспект, защото трябва да я оценим въпреки негативизмите, които се случват ежедневно.

    ОтговорИзтриване
  3. "Проект България" е една доста добра идея, браво на УНСС. Заслужава да се види. Има много млади таланти! Изпълнението е отлично.

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления за идеята да се направи такъв "Проект България". Целта да се достигне до душата на младите българи и да им покаже, че България не е толкова лошо място за живот страшно много ми харесва и мисля, че с така направеният филм го постигате.Надявам се много българи да го гледат и да се замислят какво оставят тук. Винаги има решение за всичко.Понякога просто трябва малко повечко усилия.Надявам се да продължите в тази насока с подобни проекти и ви желая много бъдещи и творчески успехи.

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина късометражен филм не се прави никак лесно, защото в рамките на малко минути, трябва да кажеш много неща. Главната роля която е поверена на Николай Марков, а дублажът реализиран от Ивайло Пеев и Димитър Атанасов мога да кажа, че са изпълнени прекрасно. Всички са студенти и дипломанти по журналистика, което им помага в самото изказване на своят сценарии.Не е лесно да се направи дублаж, както сте видяли това е било основният проблем, който забави реализацията на продукцията с няколко месеца, защото не е имало кой да ни помогне с него, но покрай този проект поне сте стигнало до хубавото заключение, че в България има добри хора, които са готови да помагат.

    ОтговорИзтриване
  6. Съгласна съм, че има доста събрани пътеписи, които биха показали България в друга светлина.Пътеписи, които си заслужава да излязат на бял свят и да бъдат видяни, отколкото се може повече хора.Статията е разкошна.Филмът ще бъде много добър, имайки предвид за какво ще се разказва.Предполагам, че главната роля , която е поверена на Николай Марков ще бъде изиграна безупречно, както и дублажът реализиран от Ивайло Пеев и Димитър Атанасов. Всички са студенти и дипломанти по журналистика и можем да наблюдаваме млади бъдещи таланти.

    ОтговорИзтриване
  7. Хубаво е че има такъв "Проект България". Какви ли не идеи могът да дойдат в главата на човек, докато работи нещо друго.Винаги съм била на мнение а и съдя по себе си, че колкото повече сме заети с някаква дейност толкова сме по производителни и от страна на идеи. Харесва ми каква е целта и това че искате да достигне до душата на младите българи и да им покаже, че България не е толкова лошо място за живот. Така е България е страхотна държава, а ако тук не ни харесва, никъде няма да достигне удовлетвореност.Хубаво е че ще има и толкова важни въпроси, които засягат толкова хора.Поздравления за идеята.

    ОтговорИзтриване