четвъртък, декември 01, 2011

В деня за борба срещу СПИН




По дани на UNAIDS в света през 2009 година живеят 33,3 милиона хора, носещи вируса ХИВ. Човешки имуннодефицитен вирус от които 2,6 милиона са се заразили през 2009г. 

Каква е картинката в България? За 2009 г. в Министерството на здравеопазването са регистрирани 1 333 лица, носещи ХИВ вируса, но реалният им брой е по-скоро около 4 000. ХИВ се смята за най-високия етап на развитието на вирусите които причинява СПИН (Синдром на придобитата имунна недостатъчност).

У нас вирусът на ХИВ се смята за тема табу и много от хората, носещи вируса се страхуват да говорят открито за това, защото ги е страх от реакцията на околниьте. Страх ги е, защото си мислят, че знаят как ще реагират хората, ще се държат с тях като с проказани и ще ги отбягват. 

Ще ги сочат по улицата с пръст - нещо много типично за българина. ХИВ вирусът не се прихваща само от начините, с които повечето хора го свързат или това са хомосексуални взаимоотношения, използване на една и съща игла.

Хората, носещи вируса, са като нас. Те са правили същите неща, които и ние правим. Те не са прокажени и вирусът не се предава от ръка на ръка или просто с една целувка. Не бива да отбягваме тези хора. 

Те имат нужда от нашата помощ, за да се борят с вируса, защото в днешно време всеки един човек може да се зарази. И да се поставим за момент на мястото на хората, носещи го. Няма ли да бъдем толкова сили, за да признаем, или ще отричаме и ще се предадем. Сигурно щяхме да сме силни, ако хората бяха мъничко по-толерантни към нас.

Росен Георгиев

1 коментар:

  1. Тази тема за ХИВ позитивните е много сериозна. Аз не съм от тях и не мога да си представя какво е да си, но си давам ясна сметка, че всеки от нас може да се зарази и то без да е наркоман. Наскоро гледах интервю с една млада майка, която разказваше за съдбата си на ХИВ позитивна. Когато са й правили изследвания за бременността са установили, че е заразена. Тя каза, че и тя и приятеля й никога не са взимали наркотици или извършвали някакви действия смятани от обществото, че водят до заразяване. Напротив съвсем обикновена млада двойка. И все още 5-6 години след като е родила ХИВ позитивно бебе незнае от къде, как и кой пръв е бил заразен, но се е разделила с бащата на детето си. Страшно тъжна история, много ме трогна. Незнам как бих реагирала, ако разбера, че някой от близките ми е болен, но най-вероятно и в мен ще се стаи някакъв страх да не бъда заразена.

    ОтговорИзтриване