четвъртък, януари 26, 2012

Булевардно грозен расизъм


Според главния редактор на "7 дни спорт" думата "чернилка" не е расизъм /Фотограф: Минко Чернев/

Едно забелязано расисткото заглавие от широката публика на първата страница във вестник "7 дни спорт" ("Новите в ЦСКА: Италианец, швед и две чернилки", 18.01/2012 год.) проговори... 

Нащрек е и омбудсманът на България Константин Пенчев. Сезиран бе и главният прокурор Борис Велчев "за извършване на престъпление за подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса от журналисти на вестника". 

Затова настояваха Българският хелзинкски комитет (БХК) и Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ). Неодобрително се изразиха и граждани в социалните мрежи... 

"Не виждам нищо расистко в това заглавие. Тя ("чернилки") е неподходяща дума, защото е уличен жаргон, но тя не е обидна. – каза собственикът и главен редактор на в-к “7 дни спорт” Юлий Москов пред ТВ7.

Трябва да кажа съжалявам, че съм огорчил много хора с това заглавие на първа страница. Не съм искал, но наистина няма нищо расистко и никаква нетърпимост. То е съвсем случайно". И "Златен скункс" от предаването по Би Ти Ви "Господари на ефира" получи Москов.  Реакцията му бе потвърдителна, че не съжалява и категорично заяви, че това е “творчески пример за младите журналисти”. 

През 2010 год. същият Москов сподели пред студенти на УНСС, че езикът в интернет форумите е ужасяващ и издава липсата на морал в младото поколение.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Расисткото заглавие на първа страница на "7 дни спорт"

Но от тогава е изминало немалко време... Как се пишат новини? Редно е да не се приемат определения като "чернилки" нормално в обществото. Читателят и гражданинът също са потърпевши от този акт в българската медия, освен обидата, която противостои на журналистическата етика, е явно и престъплението по чл. 162 (1) от Наказателния кодекс - подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса. 

Сега чакаме позицията на институциите... И докато чакаме, трябва да разграничим – стойностното журналистическо четиво по вестникарските щандове и репове от булевардното, интелектуалното скудоумие и “евтините вестници” (penny press). 

Расовата ненавист, ксенофобията и антисемитизма или други форми на ненавист, основани на нетолерантност, вкл. нетолерантност, дискриминация и враждебност срещу малцинствата в едно четиво са равносилни на онези булевардно русите четива – клюките, които сравняват читателя със земята. 

Разбира се, присъдата е гражданска позиция и отговорност. Огрубеният език, та той си е официален на улицата – нека си стои там. Но някакви правила подсказват, че в медиите този език е непорядъчен. 

И този “знак на овчедушие” бележи цялата гилдия в десетката с безбройните примери за простотия в журналистическите текстове. Докато продължаваме да слушаме оглупяла реч и по ТВ. 

Въпросът се разраства и не само заради безумното заглавие в “7 дни спорт”. Българската булевардна медия се излюпва всеки ден – грозно и цинично. Наблюдаваме ново изобретение в печата, ама не на Гутенберг! Страшно е!



Стоян Нешев

1 коментар: