сряда, февруари 01, 2012

Спецсъдът иска съгласуване на статии преди публикуването им (обновена)



Новата структура, наречена Специализиран наказателен съд, разпрати съобщение до медиите, в което иска при поискване да му предоставят "за съгласуване" статии, отразяващи дейността на новата структура още преди да бъдат публикувани.

"Желаем да ни окажете съдействие относно получаване на обратна връзка за съгласуване точността на подадената от нас информация, изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани", уточняват в съобщението си от съда.

И продължават: "С оглед коректност и точност в комуникацията" най-учтиво молят медиите да престанат да назовават новото съдилище с всякакви прозвища, различни от официалното – Специализиран наказателен съд. За пример е посочено популярното наименование "Антимафия".

От съда уточняват още и, че официалната му политика "не предполага даване на интервюта от съдиите, при постановяване на съдебни актове, както и коментар на същите".

Всякаква информация щяла да се иска писмено.

По-късно пуснаха второ съобщение, в което уточниха, че се надяват този път да бъдат разбрани:"Във връзка с писмото, което ви изпратихме и отразените в интернет опити за цензуриране на пресата от страна на Специализирания наказателен съд, ви уведомяваме, че единствената цел на въпросното писмо е подобряване на комуникацията между съда и медиите. Нито имаме желание, нито възможност да цензурираме вашите статии и не се съмняваме в обективното отразяване от ваша страна на подадената от съда информация".

Оттам поясняват, че са искали да кажат, че всяка информация "предоставена от съда, ще бъде съгласувана със съдията, разглеждащ делото".  Наясно сме, че нямате задължение да ни изпращате съдържанието на статиите, които ще публикувате, нито ние имаме контрол върху този процес", става ясно от съобщението.

1 коментар: