вторник, септември 25, 2012

Една история, развиваща се през 80-те години на миналия век в България, търси издател

Корицата

Една история, която се развива в периода 1984-1987 година в България, е готова за своята поява в литературния свят. Романът се казва „Кървав парфюм: страстен делириум”, а авторът е младият писател Любомир Герганов, който участва в конкурса „Търся издател 2012”

 „Дъждът тихо ръмеше и напояваше буйната зеленина… Малко селце, сгушено из горските дебри на Северна България, разкрива ужасяваща тайна.” /откъс от книгата/ 

Двадесетгодишният Любомир Герганов е втори курс „Медии и журналистика” в УНСС. От четири-пет години пише къси разкази и стихотворения, които е публикувал основно в училищния вестник на Природоматематическата гимназия в Ловеч. Решава да се заеме с нещо по-голямо, подтикнат от положителните коментари на приятели и непознати. Така се ражда и идеята за книгата му „Кървав парфюм: страстен делириум”. 
Любомир Герганов /личен архив/

„Научих много, докато завърша първата си книга, както за себе си, така и за писането като цяло”, казва Герганов. Той не се е повлиял от критиката и след всички изпитания на воля и нерви завършва своята творба. „Здрачове, вампири, вещици, върколаци…, всичко взе да става доста комерсиално, не мислите ли?”, пита той. В неговата книга също се откриват белези на митичното. Там има самодиви, хора, които се превръщат в гарвани или вълци и прочие. Но идеята е много над това, уверява ни авторът. 

Главните герои в романа са най-обикновените хора с техните проблеми и грехове, а основните елементи, които присъстват в книгата са страстта, напрежението и емоциите като цяло. Имената на героите са основно прабългарски и славянски, а самото действие се развива през 80-те години на 20 век в България. Авторът определя жанра на книгата си като драма/мистерия/трилър

„Кървав парфюм: страстен делириум” е от този тип книги, в който всеки читател може да намери частичка от себе си. Всеки от нас знае колко е трудно да се опази любовта чиста. Въпросът, който задава книгата, е: „На какво си способен за любовта и какво би пожертвал в нейно име?”

В романа на младия писател, освен върху хората, е обърнато и специално внимание на фолклора и природните стихии. Красивата балканска природа някак внушава неприветливост, студ. Сякаш злото е обладало горските дебри и държи хората в капан. 

„Изгарящи лъжи излизат наяве, надигайки меката пръст на стар ров, в близост до селото, с настъпването на нощта. Следите, отмити от поройния дъжд, отново излизат на повърхността на калната земя.” /откъс от книгата/ 

Главният герой на романа е бил шест години извън България (безследно изчезнал) по необясними причини. Още със завръщането му започват мистериозно да изчезват хора, а той винаги е първият заподозрян. От друга страна, приятелите му се държат студено към него, а неговата любима сякаш е заменена от друг човек, разказва историята на романа си Любомир Герганов. 

След известен престой в селото, главният герой се озовава „между чука и наковалнята”. Хората са издигнали висока ограда, окупирайки цялата „утопия”, за да спрат огромната популация на вълци и други хищници, които застрашават селото. Но на каква цена…, ако „хищникът” е измежду тях самите!? Зад фасадата на красивата балканска природа се крие нещо митично…, легендарно, или просто слух…, лъжа, оказвайки влияние на населението. Реалността придобива съвсем ново значение в горските дерби. Законът за оцеляването надделява и най-добрият приятел може да се окаже най-големият враг, разказва още писателят. 

Любомир Герганов споделя, че веднага след завършването на книгата си започва да търси издателство, но нещата не се получават. Повечето издателски къщи не искат да експериментират с някой „новобранец”. Известно време е отчаян, а ръкописът му събира прах дотогава, докато студентът по журналистика не научава за конкурса „Търся издател 2012”. Той се записва за участие, решавайки да се възползва от предоставения му шанс и да се боря за това, което е постигнал. 
„Дори да не спечеля конкурса, няма да се откажа, защото не съм от хората, които хвърлят труда си на вятъра. Ще търся други варианти и евентуално чуждестранни издателства. “, отбеляза младият писател. 

Конкурсът за автори "Търся издател" се състои за втори път. Миналогодишният победител, който издаде своята книга "Черният ангел: Раждането на един от нас", е Иван Русланов, студент по журналистика в УНСС.

Всеки, който се е впечатлил от творчеството на Любомир Герганов, може да подкрепи него и книгата му „Кървав парфюм: страстен делириум” с онлайн гласуване на адрес http://izdatel.eu/poem.php?id=18#

Елена Донкова

2 коментара:

  1. Чудесно е, че отново имаме колега в "Търся издател". Желая успех. Поздравления за Елена Донкова за представянето на търсещия автор.

    ОтговорИзтриване
  2. "Новата журналистика" подкрепя колегите си със статут на студенти в тежките условия на книгоиздаването!

    ОтговорИзтриване