вторник, февруари 19, 2013

СУ и УНСС стискат ръце СРЕЩУ увеличението на таксите



Само няколко дни след като медии оповестиха информацията, че Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) вдига семестриалните такси с 33,3 %. Студентите на икономическия вуз обявяват протест срещу наложеното увеличение. Това стана ясно от организирано в социалната мрежа Фейсбук събитие за 27 февруари от 14:00 часа в двора на УНСС. 


Информация за събитието
В началото на месеца протестни действия обявиха недоволните студенти от Софийския университет “Св. Климент Охридски” за същата дата и същия час в двора на Ректората. Тяхното решение е следствие на 8-процентно увеличение на таксите от следващата учебна 2013/2014 година. В отворено писмо студентите заявяват, че са против поскъпването. „Смятаме за позорно да бъдем третирани като „ходещи такси“ от собствения ни университет, в който сме се борили да учим и който би трябвало да защитава конституционното ни право на достъпно държавно образование”, пише още в писмото. Заявилите участие в двата паралелни протеста на двата най-големи университета в България досега наброяват над 1 000 души

Позицията си чрез отворено писмо с конкретни искания изразяват и засегнатите студенти на УНСС. Според тях поскъпването с над 30 на сто е шоково, тъй като семестриалните такси през 2011 г. също са били повишени, но качеството през този период от време не се е променило. В две глави от писменото “НЕ” на увеличението “Работим, за да учим, когато трябва да е обратното!” и „Европейци сме ний, ама все не сме дотам“ студентите се възмущават, че така се губи мотивацията и подобряването на квалификацията. 

Студентски протест през 2010 г.
Фотограф: Минко Чернев
Като причини за недоволството се споменават неефективни учебни планове, ниските университетски стипендии и липсата на подкрепа от Студентския съвет (СС) и неспазването на демократични принципи на организацията. 

Както по-рано писа Новата журналистика, на университетския сайт все още няма подадена информация за становище по темата с таксите за обучение.

От ръководството на Националното представителство на Студентските съвети (НПСС) застават на страната на протестиращите студенти

Организацията смята, че позицията на обявилите се университети “за” поскъпване, е немотивирана от необходимостта за покриване на дефицити в бюджетите на държавните висши училища. “Усилията следва да бъдат за промяна на модела на управление и развитие на системата чрез решителни реформи и поемане на управленска отговорност на всички равнища, а не чрез създаване на напрежение между студентската и академичната общност.”, категорични са в официалното си становище НПСС. 

Припомняме, че взетото решение на Академичния съвет на УНСС за повишението бе одобрено от Студентския съвет. “Стигна се до положението, в което един ученик от средното образование получава повече средства, отколкото един икономист във висше училище”, каза Калоян Димитров, председател на СС, цитиран от ТВ 7. Малко по-късно през деня ръководството на Съвета се сменя и новият председател на студентите става Антоан Шотаров, съобщава сайтът на УНСС. 

Миналата година през март старото ръководство на СС беше уличено в практиката, че предлага на студенти отстъпки за алкохол. Обвинението дойде от небезизвестната анонимна организация “Майки срещу насилието в Студентски град”. Тогава от Съвета коментираха, че това е целенасочена атака с умисъл тенденциозно омаскаряване. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
От архивите: Бойко Борисов: Студентите да станат овчари (18 юни 2011 г., Варна)




Стоян Нешев


Няма коментари:

Публикуване на коментар