събота, февруари 23, 2013

Каузата е заслужена - нека бъдем първо граждани, после студенти


Снимка от битката ЗА образование през 2010 г.
Фотограф: Минко Чернев

Като граждани на Република България ние - студентите, сме отстоявали винаги правата и интересите на гражданите и на студентите. Чести са били случаите, когато сме излизали на улицата, за да заявим нашата гражданска позиция. Чести са били случаите, когато заради позицията ни, сме били отхвърляни, нехаресвани или бити. Рядко обаче агресията срещу нас е успявала да породи разбирателство. Вярвам обаче, че днес - в това бурно време - моментът за взаимна работа е настъпил.

През последните дни българските граждани се вдигнаха на оправдани национални протести - каузата е съвсем заслужена. Като студенти ние сме се включвали в протестите, ще се включваме и занапред. Но искаме да припомним, че в същото време студентите пострадаха от поредното увеличаване на студентските такси. За някои тези увеличения са равни на излизане на един скъп ресторант. За други - увеличаването на цената ще покачи качеството на услугата. 

Ивайло Динев на протеста през 2010 г.
Ние обаче не протестираме само срещу това - ние протестираме срещу целия процес. Протестираме против вдигането на таксите, когато то идва след намаляване на бюджета за образование. 

Протестираме против вдигането на таксите, когато университетът решава да търси средства от студентите, а не от другаде. 

Протестираме срещу вдигането на таксите, когато това решение е взето без широки дебати. 

Протестираме против вдигането на таксите, защото е неморално в една от най-бедните страни в Европа, с покачваща се младежка безработица, товарът за издръжката на образованието да бъде прехвърлян постепенно към тези, заради които съществуват университетите - студентите. 

Наясно сме, че България е в политическа криза. Но това е и време, което може да донесе промяната. За нас - студентите - тази промяна е изключително наложителна. Защото ако не е днес, то кога? Ако не я направим ние - то кои? Ние се включваме в националните протести против монополите на 24.02. Включваме се като граждани на България! 

Припомняме обаче, че ще протестираме и на 27.02 от 14:00 часа против вдигането на студентските такси в дворовете на нашите университети. Ще протестираме там, защото нашите университетските ръководства взеха решение да вдигнат студентските такси и единствено те могат да отхвърлят това позорно увеличение. Ще протестираме, докато не се изпълни нашето искане. А какво ще последва нататък? 

Когато повишаването на таксите бъде отменено, трябва да организираме отворени публични дискусии (асамблеи), където преподаватели, студентски организации и всеки студент да предложи своето решение за промяна във висшето образование. Тези асамблеи трябва да се проведат във всички университети в България. От тях да произлязат конкретни искания как да потръгне висшето образование. Като трета стъпка - избрани от асамблеите представители от университетските общности в страната да се включат в обща среща, на която да се напише обща декларация на академичната общност в България. Вярвам, че това е пътят за възраждане на българското образование. 

Образование, което изгражда лидери, а не пасивни участници в процеса. Образование, което дава възможност за участие на всеки обучаващ се във взимането на решения. Образование, което ще извежда България от всяка бъдеща криза. За да се стигне до всичко това обаче - нека бъдем първо граждани, после студенти. Нека бъдем единни. Нека не се поддаваме на провокации и манипулатори. Припомняме, че официалните студентски представителства трябва да подкрепят студентите в борбата им срещу повишаването на таксите, защото съществуват, за да защитават студентските интереси. 

Припомняме, че студентите трябва да подкрепят националните протести против монополите, защото сметките плащат техните майки, бащи, баби и дядовци. Студентите се включваме отдавна в националните протести против монополите, ще продължим да го правим и занапред. Очакваме физическа и морална подкрепа от всички българи на студентския протест против вдигането на таксите. Защото е началото на една промяна във висшето образование. 

Приканваме и Студентски съвет на УНСС, вместо да извърта посоката на студентското недоволство към други субекти, да подкрепи студентите на университета, така както НЕ го направи преди дни, когато гласува "за" повишаване на таксите. Ако не желаете да загубите легитимността си, защитавайте студентските интереси и изразявайте мнението на колегите си, а не на ръководството. 

Студентски протести против вдигането на таксите ще се проведат на 27.02. от 14:00 часа. Засега са се организирали студентите от Софийския университет и УНСС. Бунтовете ще са в дворовете на двата университета.

Ивайло Динев
студент на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и протестиращ

Няма коментари:

Публикуване на коментар