неделя, март 03, 2013

Патридент


Снимка: Елена Донкова

По случай 135 години от Освобождението на България Новата журналистика получи приветствие от българския учен д-р Георги Чалдъков, ръководител на учебно-научния сектор по клетъчна биология в Медицинския университет, Варна. С думите: Здраве, Свобода, Вяра и Любознание, а под тях творческо послание в името и силата на днешния празник, озаглавено Патридент. Ние решихме да запознаем и Вас, нашите читатели, заради смисъла на Деня - 3 март

Тя – Свободата, се изгражда и руши 
Не в директивите – а в нашите души. 
Христо Фотев, „Книга за свободата” 

Есето „Възмутете се!” на Стефан Хесел, публикувано през 2000 г., и протестите на възмутените (Los Indignados) през май 2011 г. в Испания вдъхновиха протеста „Окупирай Уолстрийт”, който започна на 17 септември 2011 г. в Ню Йорк и се разпространи в други щатски градове – имаше много полицейски бой и арести на протестиращи и журналисти, но президентът на САЩ не подаде оставка

През февруари 2013 г. българските Los Indignados излязоха на улиците и площадите и пред централите на електрическите монополисти във Варна, София, Бургас и други градове на страната - имаше сравнително малко полицейски бой и арести на протестиращи, но българският министър-председател си подаде оставката, 41-вото Народното събрание е пред закриване, очакват се нови парламентарни избори. Така останахме само с новоизбрания патриарх – „бащата, който води” Българската православна църква, и президента – „главата” на Република България. И старите и нови политически борци – допингирани - пак се появиха на медийния тепих в жестока квалификационна схватка за властта. 

Народът, излязъл на улиците и площадите, и този, който го гледа през прозорците и телевизионните екрани, с притаен дъх очаква голямата надежда: Патриарх и президент да работят заедно - патридент, който „ще вдъхне в лицето му дихание за живот, да стане народът жива душа” (перифраза, Битие 2: 7) – липсващото досега най-важно послание към хората от църквата и държавата. 

„Защото крехка е на вярата тайнствената анатомия”. Тя, а не алчността за власт и пари, ще дари хората със сили за преодоляване на кризата. Историята е завещала светлите примери на папа Йоан Павел II, отец Йежи Попелушко и Лех Валенса – водачите на антикомунистическата съпротива в Полша. Ще ги последва ли българският патридент?

д-р Георги Чалдъков

Няма коментари:

Публикуване на коментар