четвъртък, март 14, 2013

Интересна смесица от стилове и история за Тантури


Любомир Герганов представя своя роман

С какво са известни българските студенти на 21. век? Може би, когато чуете понятието „български студент”, си представяте луд купон с много алкохол, наркотици и секс. Тук няма да Ви покажем това. 

Студентите от Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ и от Софийския университет „Св. Климент Охридски” протестираха пред вузовете на 27. февруари тази година срещу увеличаване на семестриалните такси. Доказателство, че бъдещите висшисти на България са будни и мислят за своето бъдеще.

След множеството опити на родни медии да сринат престижа на студентите покрай протестите, ще Ви представим и начинания на младежите. 

Второкурсникът по журналистика в УНСС Любомир Герганов представи своята първа книга „Кървав парфюм, страстен делириум” пред свои колеги и приятели на 11. март. Той е само на 20 години, но вече е сътворил история. 

Корицата на книгата
„Това е най-значимото нещо, което съм правил до момента”, са първите думи на автора пред аудиторията. И дай боже да продължава да го прави. Причината за написването на творбата е момиче, което все още обича. Да, има и такива студенти, които от разбито сърце създават творчески продукт, а не се напиват в първата кръчма в Студентски град. 

Директният прочит от самия писател на първата глава от книгата събуди интереса на слушателите. Действието се развива през 80-те години на миналия век в Северна България в малкото затворено село Тантури. Интересното е, че такова селище наистина е съществувало и все още съществува, но под името „Родина”. 

Историята има и много фантастични и фолклорни елементи. Главните герои в романа са най-обикновените хора с техните проблеми и грехове, а основните елементи, които присъстват в книгата са страстта, напрежението и емоциите като цяло. Имената на героите са основно прабългарски и славянски. Докато слушаш откъси от романа, разбираш колко впечатляващо е въображението на Любомир Герганов, както и за неговите добри познания за българската история

„Изгарящи лъжи излизат наяве, надигайки меката пръст на стар ров, в близост до селото, с настъпването на нощта. Следите, отмити от поройния дъжд, отново излизат на повърхността на калната земя.” /откъс от книгата/ 

Една интересна смесица от много стилове: трилър, романтика, драма, фантастика, и край, който преобръща всичко... 

В момента младият писател пише своята втора книга, която ще е продължение на историите от мистичния Тантури. Пожелаваме му късмет и се надяваме младите хора като него да имат по-голям шанс за развитие в България. 

Теди Цветкова - текст и снимки
студент по журналистика в УНСС 

Няма коментари:

Публикуване на коментар