петък, април 12, 2013

Олимпийският шампион по биатлон Екатерина Дафовска подкрепя отбора на Чепеларе в Shell Eco-marathon Европа


Екатерина Дафовска сред младежите от Чепеларе

Екатерина Дафовска стана ментор на българския ученически отбор от град Чепеларе в подготовката им за международното състезание за икономия на гориво Shell Eco-marathon, се съобщава от пресинформация за българските студенти, които ще вземат участие в 29-тото поред състезание Shell Eco-marathon през май в Холандия

В знак на подкрепа за отбора българската биатлонистка Екатерина Дафовска вдъхна кураж и увереност за инициативата на учениците за енергийна ефективност, устойчива мобилност и опазване на околната среда. При посещението й в училищната лаборатория на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Никола Вапцаров” биатлонистката имаше възможността да се запознае с условията, в които учениците работят, както и с техния напредък в работата по автомобила. „С гордост заставам зад този проект на моите съграждани, защото вярвам в идеята и в техните способности. Удивително е, как един отбор от толкова млади момчета, има уникалната възможност да представи страната ни в такова мащабно и престижно състезание като Shell Eco-marathon.“, споделя олимпийската шампионка. 

Снимка от миналогодишното състезание
Младият отбор на град Чепеларе усилено напредва с подготовката си по автомобила. Според капитана на отбора, Тодор Михайлов, първите тестове на колата в движение ще са факт в средата на април. Екипът избира форма на водна капка, която подобрява аеродинамиката на автомобила, намалява съпротивлението му с въздуха по време на движение, и по този начин редуцира количеството изразходвана енергия. Захранването на автомобила с енергия се осъществява посредством електромотор и соларен панел, вграден в покрива на купето.

Екип "Новата журналистика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар