неделя, юни 02, 2013

Демокрацията ни “тресе”


Снимки: Фейсбук страницата на Европейската седмица на младежта 2013 

„Вървят ли двама на дълъг път и път да няма, не ще се спрат…” - този цитат от песента на Мария Нейкова Двама” описва по свой начин завладялата над 50 младежи "Треска за демокрация".

Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Централните хали, Археологическият музей, площад „Славейков”, стадион „Васил Левски” – това бяха само част от местата в София, където младите хора изпробваха своята бързина, ориентация, комуникативност, доброволчество. Но най-вече раздаваха усмивки!

Всичко това по време на състезанието „Треска за демокрация”, организирано от Националния център Европейски младежки програми и инициативи /НЦЕМПИ/. Демокрацията се беше „разтресла” в Деня на детето - 1 юни, по време на шестата Европейската седмица на младежта /26 май – 2 юни 2013г./. 

Последни стъпки до финала
В надпреварата участваха 26 отбора, от които 22 успешно финишираха. Всеки отбор беше съставен от двама души, които по трасето от ключови места в столичния център събираха печатчета от всеки щанд на пунктовете. Там ги очакваха загадки и въпроси, свързани с програмите на ЕС за образование, заетост и младежки дейности, които трябваше да получат своя отговор. 

На места дори имаха задачата да се ориентират с компас, да намерят със завързани очи „своето дръвче”, водени от другарчето, и след това да го разпознаят, да ходят по лента между две дървета, да раздават прегръдки на непознати. Някои от участниците споделиха, че този Ден на детето е един от най-хубавите им. 

Участниците в състезанието

Някои от теоретичните задачи на състезателите: 
Ако европейски гражданин има проблем в трета държава, в която неговата страна няма консулска служба, той има право да: 
А) се обърне единствено към консулската служба на държава, близка до неговата
Б) плаче; 
В) се обърне към посолството или консулската служба на която и да било държава в ЕС; 
Г) се обърне единствено към консулската служба, в която говорят родния му език.
При проблем в друга държава, като граждани на Европа ние можем да се обърнем за помощ към посолството или консулската служба на всяка държава-членка на ЕС.

Попълнете празните места в изречението: Целта на програма „Младежта в действие” е да насърчи у младите европейци активно европейско гражданство, солидарност и толерантност и да ги включи в създаването на бъдещето на Европейския съюз

Колко е продължителността на проекти по поддейности „Младежки инициативи”, „Проекти за демократическо гражданство”, „Обучение на младежки работници и работа в мрежи”? 
А) от 2 до 15 месеца 
Б) от 3 до 18 месеца 
В) максимум 12 месеца 
Тук за верен отговор участниците посочиха, че от 3 до 18 месеца е продължителността на проектите по изброените поддейности. 



А ето и някои сайтове, свързани с Европа, младежта и ЕС: 
http://europa.eu/ - Официален уебсайт на Европейския съюз 
http://europa.eu/youth/ - Европейски младежки портал 
http://ec.europa.eu/bulgaria/ - Представителство на Европейската комисия в България 
http://ec.europa.eu/youreurope/ - Вашата Европа 
http://ec.europa.eu/citizensrights/ - Съвети за европейските права
http://ec.europa.eu/europedirect/ - EUROPE DIRECT – Информационна служба на ЕС
http://www.solvit.government.bg/ - Български СОЛВИТ център
http://www.eurodesk.bg/ – Евродеск България

Част от екипа на НОВАТА ЖУРНАЛИСТИКА се включи в надпреварата на НЦЕМПИ. Отборът, съставен от Стоян Нешев, Елена Донкова и Яница Маринова, се класира на завидното 20-то място в състезанието.

Елена Донкова

2 коментара:

  1. Здравейте! Къде можем да открием всички снимки от състезанието?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Ето тук има част от галерията със снимки от надпреварата: http://www.mikc.bg/gallery/i49/sustezanie-treska-za-demokracia-v-sofia-1-yuni-2013/. Или като следите фейсбук профилите на организацията.

    ОтговорИзтриване