четвъртък, юли 25, 2013

Пише ли в учебниците как се сваля правителство


Снимка: Елена Донкова

Eдните – облъчени, захласнати по приказките на партията телевизия СКАТ, другите – стоплени, искат пощада за БСП-премиера Орешарски. Такива ги откривам пенсионерките от малкото село. Няма евроскептицизъм, ни стон за нарочените лумпени и соросоиди. 

Президентът Росен Плевнелиев е най-одобряваният политик, а почти две трети от българите искат правителството на Орешарски да подаде оставка. Такива ги заварвам данните на “държавната социология” (НЦИОМ). Водя разговор със селските жени. Те гледат новините и предполагат, че БСП “трябва да сказва” (б. р. да разговаря) с Бойко Борисов, последния го хулят – дърпал се от разговори със социалистите (тогава още лидерът на ГЕРБ и предвожданата от него група бойкотираха парламентарните заседания). Макар да чуват и гледат протестите, жените не знаят що е то олигархия, знаят само че народът не ще правителството на БСП и ДПС. Не признават, че са гласували за социалистите, но по изкривените им физиономии се чете държавен, не демократичен социализъм. 

Домашните любимци на село
Снимка: Минко Чернев
Насред страданията на стариците взема превес повреденият слух на ТВ водещ от телевизията на НФСБ – Димитър Байрактаров. Случката се разиграва в началото на месеца с мегафон, доближен до ухото на журналиста от депутат “атакист”. Новината е все още актуална на селската скамейка поради ежедневните повторения по телевизията. Понякога при разказване се допуща размяна вместо клетия Байрактаров, стариците оплакват “врага на ГЕРБ” Бареков – грешката е заради сходството на буквата “Б”-ъ. Жените на седянката не се съмняват, че истината е в предаванията и новините на СКАТ и че Волен Сидеров е хулиган. Другото са мъчителни въздишки по неоправията за младите. Знаят, че има проблем – трудно обаче се разбира мотивът му. Отговорът не се подразбира от телевизора, защото по него излъчват само “лоши работи” и това всява страх у тях. 

Напук на въображаемата действителност на някои емисии новини тези стари хора вярват, че протестът е за по-добра България. Биха ти казали: “Иди протестирай и заради нас”, но не толкова силно, разбира се, да не ги чуе “тежката старост”. Понякога бързо си менят мислите и казват, че се надяват Орешарски да даде работа на децата и на внуците им. Какво за стариците от малкото село е социален ангажимент? Ако свой или чужд човек им каже няколко добри приказки за еди-коя си политическа формация, т.е. последно някой им е рекъл, че БСП е лелката, която раздава пенсиите, а чичкото спасител е ДПС. Нищо повече. 

Мразят Костов, защото ги е лъгал. Не могат и да проумеят и защо онези в центъра на София са повлекли с тях кучетата си на митинга. Въпреки това “потомък” за тях не е прахосана дума. Иначе името на бившия шеф на ДАНС Пеевски става най-известното от политическия спектър след Бойко-Борисовото в селото. 

Знае се и че Европа плаща, щом гледаш няколко кози и изореш две-три ниви. Обществено мнение в селото е като кибрит – бързо може да драсне клечката, ако някой местен е обрулил ябълките от опустялата градина на еди-кой си род. И докато утехата за глухите социалисти са само 27-те процента, пожелали незабавната оставка на кабинета, хора от селата. То ще продължават разговорите как някоя си леля Паца от село Видраре правила депутатска баничка. В същинския смисъл бих перифразирал думите на политическия анализатор Уолтър Баджът, който гадае и нищи общественото мнение на англичанина в съвсем друга епоха, то те биха звучали така: Ако успеете да накарате леля Паца (представител на несредната класа) да се замисли дали в София има охлюви, много скоро тя ще има свое мнение. Трудно обаче би било да я накарате да мисли (г-н депутат от БСП), но започне ли, няма да се откаже, докато не стигне до някакво решение. 

Селският живот продължава да тече. Преди изгрев слънце бабичките са в градината с доматите и зелето. Бастунът е забит в пръстта. Зарзаватът се яде наесен.

Стоян Нешев
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар