петък, юли 26, 2013

Не ме плашете с демокрация


Протестите, изборите и оставката са основни атрибути на демокрацията
Снимка: КЛУБЪТ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ - БНР

В последните дни на ескалация на напрежението все по-често се повдигат въпроси от типа: „И какво след оставка?“, „Да сменим едни олигарси с други ли?“, „Каква е алтернативата?“, Бойко ли да се върне?“.

 

Правителство на политическото оцеляване 


След случая Пеевски правителството на Орешарски загуби легитимността си, основана на експертност и плановост. Нека сме наясно, че това правителство няма никаква възможност да проведе реформи, в който и да е сектор. Дори малък опит да се извършат съкращения или реформиране ще изкара допълнителни хора на улицата, а правителството не може да го понесе. 

Второ, за да задържат крехката си власт, управляващите започват поредица от нарастващи социални плащания, които да покрият с външен заем. Политически това означава, че вземат пари да задържат властта си СЕГА, които пари ПОСЛЕ ще връщаме ние. 

При тези обстоятелства всяка реформа ще има социална цена, която ще разбие крехкия им баланс върху въжето на властта. Никакви действия за промяна във функционирането на държавата няма да бъдат извършени. Практически няма никакъв смисъл от съществуването на правителство на политическото оцеляване. 

 

Борисов никога повече няма да бъде премиер 


Борисов никога повече не може „да се върне“ във вида, в който си го спомняме. ГЕРБ никога няма да има резултатите си от 2009-та г. и ще трябва да търси коалиция. Никоя коалиция не би допуснала кабинет с премиер Борисов, защото той ще има същият ефект върху хората. Нека не забравяме, че Борисов също падна с протести. 

 

Реформаторският блок


Реформаторският блок (б. р. „Движение България на гражданите“, ДСБ, ПП „Зелените“, „Синьо единство“ и Народна партия „Свобода и достойнство“) се очертава като широко обединение на партии, които загубиха именно от досегашния политически модел. Те схващат, че не биха имали политическо бъдеще, ако не променят системата, която 23 години възпроизвежда едни и същи резултати (не са случайни паралелите между 1997-ма и 2013-та). 

Протестите, изборите и оставката са основни атрибути на демокрацията. Нека не се плашим от тях. ОСТАВКА и нови избори!

Текстът е препубликуван от блога Свободата, Санчо, е на върха на копието.

автор: Деян Христакиев

1 коментар: