понеделник, септември 16, 2013

Под опеката на въпроса “Кой предложи Пеевски” Орешарски откри годината в УНСС


Фотограф: Елена Донкова

Аплодисменти и червена роза за премиера Пламен Орешарски в аула “Максима” и скандирания “Оставка”, “Мафия” и “Кой? Кой предложи Пеевски?” отвън, белязаха началото на 93-тата академична година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). С пожелания за увереност и възходящо развитие ректорът на университета проф. Стати Статев в компанията на Орешарски приветства препълнената зала и насъбралите се студенти на входа й. 

В изказването си премиера си спомни своите първи дни като студент и как преподавателите му са създали мирогледа и икономическото мислене. „Допуснахме много грешки, бяхме колебливи, друг път избързвахме. Но успяхме да се приобщим към европейските общности”, отбеляза Орешарски пред аудиторията. Поздрави от трибуната изпрати и финансовият министър Петър Чобанов. Проф. Статев с въодушевление сподели, че УНСС продължава да създава националния елит на отечеството и посочи, че вече шести възпитаник на вуза е премиер на България. 

Хаос цареше пред аулата, където множество студенти и граждани не успяха да влязат вътре. На входа й бдяха охранители на НСО, които пропускаха желаещите срещу студентска книжка или ISIC карта, удостоверяваща статуса им на студенти. 

Министър Чобанов,
ректорът проф. Стати Статев
и премиерът Орешарски
Навън Орешарски заедно с ръководството на университета сведе глава пред паметника на акад. Стефан Бобчев, патрон на УНСС. Там го чакаха група протестиращи, които скандираха: “Оставка” и “Мафия”. Демонстрантите носеха със себе хартиени листчета, на които се четеше: “Кой?” и “Изход за боклуци”. “Ела в Софийския университет”, призоваваха го и студенти на Алма матер. Преминаващите студенти около освиркания премиер споделиха пред нас, че протестиращите имат право да викат против него и правителството му. Други бяха безразлични към ситуацията и подминаваха.

Доцент Пламен Орешарски, както е по-известен в УНСС, е дипломиран магистър по финанси и кредит във висшето училище. През годините освен че е бил заместник-министър и министър на финансите, ръководил е и Финансово-счетоводения факултет и е бил заместник- ректор на университета. В момента Орешарски е и преподавател във вуза към катедра “Финанси” под ръководството на доц. Стоян Александров. Премиерът през миналата година е водел лекции по управление на инвестиционни портфейли за специалностите “Финансов мениджмънт” и “Финанси”. Заедно с него, вицепремиерът Даниела Бобева и финансовият министър Петър Чобанов ще влизат да четат лекции на студенти. Засега обаче е известно единствено семестриалното разписание на Чобанов, който ще води дисциплината “Основи на финансите” на студенти по икономика всяка събота през зимния семестър.

Късно снощи след като се разбра, че министър-председателят ще бъде официалният гост на церемонията в УНСС, в социалните мрежи заваляха коментари против появяването му, дори се появиха призиви студентите да го освиркат. На фейсбук страницата на антиправителствената мрежа Noрешарски десетки потребители призоваха “на дъската” по време на тържеството да се изпише “оставка” и студентите да му зададат само два въпроса: “КОЙ предложи Пеевски за шеф на ДАНС?” и “КОГА ще си подаде оставката?”

От Не!Новините веднага разкодираха абревиатурата УНСС: “Ура за Нашия Социалистически Строй” и “Утопията е Наша със Сергей Станишев”. Припомняме, в петък демонстрантите против кабинета освиркаха Орешарски и пред сградата на Българската националната телевизия (БНТ), където той участваше в предаването “Панорама”. За 94-ти пореден ден се провеждат и антиправителствените протести #ДАНСWithMe на площад “Независимост” и пред Народното събрание.

Стоян Нешев
Публикации от автора

1 коментар: