петък, юни 27, 2014

Човекът медия за българите в Лондон, или как се четат breaking news


От Лондон

Питате ли се #КОЙ публикува новините на българите в Лондон. Той не е робот, а творец чрез новите технологии. Бързо създава 15 сайта на български език за сънародниците ни в британската столица. Поддържа ги сам. #КАК и #ЗАЩО отговаря инж. Струмен Паунов – собственикът на BG Media London - медията на Българите в Лондон и на Българския бизнес клуб в Лондон. Той просто е българин, бизнесмен и мечтател. 

Г-н Паунов, да Ви наречем ли човека медия за българите в Лондон? Нека започнем БГ Вестник ...
- Смятам, че човекът медия или медийно гуру е доста ангажиращо определение, но не е лишено от известно покритие. Да, наистина в работата си се старая да улавям всеки един интересен факт от живота на българите в Лондон и в България, както и случващото се всеки час по света и да го отразя в медията. Сами знаете, че потокът на информация ни залива, постоянно някъде по света нещо се случва, всяка секунда световните агенции бълват актуални новини. На телефона ми Samsung имам нагласено звънче, което звъни винаги, когато някоя от световните агенции пусне Breaking News.
Вестникът
Всичко това ни задължава като уважаваща себе си медия да се стараем да сме актуални, бързи и коректно да поднасяме информацията. За да успея да наваксам през деня, съм автоматизирал процеса на постъпване на новини в медията до почти с минимална намеса на човек, в случая аз. Особеното в BG Media London е, че пречупва новините през погледа на българин, живеещ и работещ в Лондон, без да имам претенцията да съм изразител или говорител на българите в Лондон. С медията основно информирам по мой, уникален начин и който има желание да чете и да се информира от медията, е добре дошъл. А който не иска - може да полза каквито източници пожелае. Всеки е свободен в избора си. В момента поддържаме 15 работещи и активни сайта на български език за българите в Лондон, всеки един с мобилни версии, Тwitter и Facebook страници, като денонощно публикуваме, препубликуваме и споделяме актуална информация във всички социални мрежи в работен порядък в режим 365/24/7. Юзърите на сайтовете на BG Media London са около 11 000. Like-овете на всичките ни 23 страници във Facebook са около 27 000, а прочетените страници на месец от всички платформи на медията са около 480 000 и скоро ще достигнем половин милион. От скоро имаме онлaйн радио Smart FM за българите в Лондон - един нов и интересен проект на медията. Радиото се слуша от българите по целия свят. Имаме вече и няколко малки видеофилма. През септември имаме намерението да издаваме и онлайн списанията: London Today и Bulgarian Business UK и БГ Вестник. Предстои ни още много работа до стартирането и на онлайн телевизия в скоро време. 
Как се създаде BG Media London? Доверявате ли се на правилото за успех: умни хора + малък бюджет = хитри решения? 
 - BG Media London е млада, динамично развиваща се, полезна и различна дигитална, мултиплатформена нано кросмедиа от и за българите в Лондон. Възникна на шега, по принцип медията не ми е основният бизнес, а ми е хоби. Стремя се медията да е с винаги актуална и уникална информация, да отразява живота на българите в Лондон, да го прави по-лесен, по-информиран и по-достъпен и за българите, които решат да дойдат да живеят със семействата си, или да дойдат да правят бизнес в Лондон. Лондон е само на 2 часа и 50 минути със самолет от София и не виждам проблем българинът да приеме Лондон като "мисия възможна". А ние от BG Media London се стремим и ще продължаваме да работим неуморно да му помагаме и да го информираме за всички предизвикателства, които му предстоят в Лондон и как най-лесно да ги преодолее. Ще трябва може би да Ви разочаровам, но в бизнеса си използвам свой уникален бизнес модел и не се съобразявам с правила като посочените от Вас или с каквито и да е бизнес модели. Не мога да кажа, дали с медията сме успели, но мога със сигурност да потвърдя, че сме на прав път. 
По какво да ви разпознават читателите? 
 - С това, че като българска медия в Лондон сме уникални, бързи, актуални, коректни, смели, готини и достатъчно нахални, да се заявим в публичното пространство, че ни има, че имаме мнение и работим денонощно за удоволствие. И понеже информационните технологии се развиват много бързо, на нас ни се налага да тичаме по-бързо от тях, за да не изостанем. Ето по това ще ни познаете. По желанието да сме в крак с времето, новините и технологиите и с една стъпка преди тях. Always First! 
Кои теми вълнуват българите в Лондон? 
- Темите, които вълнуват българите в Лондон са темите, които вълнуват всички българи, където и да са те по света. Как живеем, какво се случва в България и в Лондон, какви са промените, които британското правителство въвежда, как да си направим документите за работа, как да си намерим работа. Това са основните теми, които и ние в медията отразяваме. Следим отблизо икономическата и политическа обстановка в страната ни, понякога сме по-добре и по-бързо информирани от българите в България по ред причини. 
На сайта си казвате, че водите борба за оцеляване... 
- Когато дойдете да започнете живота си наново в чужда държава с 300 лири в джоба, но с голямо желание за успех, тогава ще разберете за каква борба за оцеляване става въпрос. И тази борба я водим всеки ден ние, българите, тук в Лондон. 
Как гледате на онлайн средата на българските медии? 
 - Позволете ми да не коментирам онлайн средата на българските медии. Убеден съм, че българите, а и управляващите, които и да са те, тепърва ще започнат да осъзнават силата на четвъртата власт. BG Media London ще продължи да информира бързо, коректно и непредубедено, защото истината рано или късно побеждава. Надявам се и над България най-после да изгрее слънце, слънцето на промяната. А ако търсим сравнения-днес в Лондон Ребека Брукс (б. р. бивш главен редактор на британския в. „Нюз ъв дъ уърлд”, тя бе съдена за подслушване на телефони) така, че свободата, медиите, политиката, бизнес интересите навсякъде по света са обвързани в такова взаимно обвързано кълбо, което трудно може да бъде описано и разбрано. И човек трябва много да чете, да се интересува и от информацията между редовете, за да може да си направи правилните изводи.
Интервю на СТОЯН НЕШЕВ
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар