четвъртък, август 14, 2014

Домашен сладолед - хитът на сезона


В следващите редове не става дума точно за този сладолед
Снимка: ginosgelato.com

В горещите летни дни сладоледът е предпочитан десерт от малки и големи. Вариациите му са толкова много, че всеки турист би могъл да се пробва да вкуси различните есенции. Не опакованият сладолед, който грабваме от фризера или който ни загребват от хладилните витрини, а за домашно приготвеният лично пред нас... 

Внимание: Това четиво е препоръчително за търсачите на сладък лед. 

В какво се крие тайната на сладоледа - в пропорцията, в продуктите или в магията на приготвянето? Едва ли някой ще ви разкрие слънчева дефиниция, но все пак да попътешестваме като за начало в историята:

Това е домашен сладолед,
който се продава в Созопол.
Преди да видите как се прави,
прочетете една от историите на
традиционния сладолед (отляво)
Снимки: Стоян Титев
Китайските императори били първите хора, за които е известно, че са яли сладолед. Те смесвали сняг и лед, донасяни от планините, и прибавяли в сместа портокали, лимони и зрънца от нар, а също така вино и мед. С този вкусен десерт владетелите се освежавали, докато си почиват. Европа научила на замразения десерт през 13 век от известния пътешественик Марко Поло (1254-1324), който донесъл от Китай в Италия рецепти на плодов сладолед. Те му били подарени от един монголски хан, а блюдото много наподобявало шербет. То моментално влязло в списъка с най-изискани десерти на италианските аристократи. Рецептите за приготвяне на сладоледа били дълго време пазени в тайна, а придворните готвачи давали обет за мълчание за всичко, свързано с приготвянето му. През 1919 г. американецът Нелсън разработил рецепти за сладолед, глазиран с шоколад. Нарекли го "ескимо пай" или "кифличката на ескимоса". Нелсън показвал своя продукт из градовете, като едновременно прожектирал филм за ескимосите. В крайна сметка думата пай отпаднала и сладоледа на дървена клечка започнали да го наричат просто ескимо. 

От архивите на рецептите та до днес. Прехвърляме се в древния град Созопол. В новата му част се предлага домашно приготвен сладолед. Не, това не е смес, която е замръзнала и се вади от фризера.

Как се прави домашен сладолед пред очите ви?
На специални фризери приветливи момчета разстилат сместа. Консистенцията замръзва пред очите ви, след това я навиват, прибавят по желание от ваша страна различни добавки. Така само за няколко минути вие ставате съучастник в приготвянето на разхладителния десерт. 













Леденото изкушение
ще се продава и в столицата
Джани, който приготвя сместа и продава, е учил занаята в Италия. Тази година е първият сезон за домашния сладолед у нас. Питам го за тайната. В самото дозиране е, казва той. Фризерите, върху които се приготвя сладоледът, са от Тайланд. Майсторите му предвиждат да разширят дейността си и скоро домашен сладолед да се предлага не само по морето, но и в столицата. А дотогава наслаждавайте се на всеки слънчев миг! 
Искрено от сладоледената фабрика.

ЯНИЦА МАРИНОВА

1 коментар:

  1. Много се надявам да успея да намеря местенце във Варна, където правят истински, домашен сладолед...след като бях в Италия, това което купувам от магазина хич не ми допада..

    ОтговорИзтриване