вторник, декември 02, 2014

Стадото на Надя - добрият пример в медиите


Надя и нейните овце
Снимки: Стоян Нешев

Българи от Германия и Франция са пожелали да изпробват биосиренето на Надя - жената, която гледа стадо от 100 овце, за да се спаси от безработицата. 

Историята на 33-годишната Надя Дичева от свиленградското село Дервишка могила бе разказана от Стоян Нешев във в. „Труд”. Там Надя споделя, че от овчето мляко приготвя домашно биосирене. За рецептата казва, че на 10 л мляко сипва 40-50 капки мая. Изчаква млякото да се закваси, след което го разбърква и сместа поставя в тензух, за да изтече суроватката. През това време полуготовото сирене го затиска с тежест, за да се оформи на калъпи. Те се режат и се поръсват със сол. 

Младата овчарка предизвика множество коментари в социалните мрежи и се превърна в положителния пример в медиите. Само за един ден историята й бе прочетена над 10 000 пъти в сайта на „Труд”. В коментарите си хората окуражават жената и споделят, че може да бъде модел за подражание във времена на песимизъм. Надя доказва, че овчар може да бъде и млада дама и да живее далеч от градските съблазни, защото животът понякога ни поднася изпитания за оцеляване. 

В следващите фотографии ви предлагаме да разгледате стадото на Надя - такова, каквото го видяхме и така, както младата овчарка го усеща...

Надя е извела овцете на паша в близост до старо военно поделение в село Дервишка могила
Всяка една от овцете си има име...
Черната е талисманът на стадото
По думите на Надя тя предизвиква погледите на любопитни минувачи, които транзит минават през селцето
Вачка и Мъркуша са любимите овце на младата овчарка
Овцата Поля е най-комуникативна с непознати
Нямало е ден, в който Надя да не е искала да стане рано сутринта от леглото, за да изведе овцете на паша
Мечтата й е в България отново да има над 11 млн. овце

Екип на НОВАТА ЖУРНАЛИСТИКА

Няма коментари:

Публикуване на коментар