четвъртък, февруари 05, 2015

Къде са ми детските книжки


За думите в детската книга
Снимка: Елена Донкова

Кой път да поемеш? Как ще се развие играта на думите, ако смениш хода? Колко питанки крие това изпитание? Все въпроси, които сме си задавали, докато сме пътешествали из царството на книгите игри. 

Те идват при нас, за да ни отведат в магията на изреченията, където сами избираме къде ще поставим точка и как ще обърнем сюжета. Едно малко таласъмче обикаля из домовете на децата и ще ви разкаже за своето пътешествие с книгата игра ,,Голямото приключение на малкото таласъмче”. 

Никола Райков
Снимка: личен архив
Прескачаме директно в дневника на детската книга, за да се срещнем с автора. Никола Райков е на 33 г. от Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, като по време на следването си поддържа сайт за кино рецензии върху американското кино. 

Започва да публикува свои статии, разкази и повести. Силно разочарован от американския начин на живот и светоглед, веднага след дипломирането си се завръща у нас. 

Той печели редица конкурси. Сред които и за най-добър филмов проект „ВЛЕЗ” на международния фестивал за кино в Балчик. Антиутопията му „Изневяра” влиза в селекцията на антологията „Секси хоризонти”. 

Райков режисира и монтира документални и рекламни клипове и филми. От няколко години живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град, заедно със съпругата си и 3-годишния им син. За него написва експерименталната приказка игра „Голямото приключение на малкото таласъмче”

Райков е сред ярките примери как с любов, отдаденост и постоянство се градят чудеса. Споделя, че живее в едно голямо приключение. Сам се заема със задачата да пише, да подготвя предпечат, печат и маркетинг. 


Резултатите са повече от впечатляващи - след първия тираж следва втори, който дори е изчерпан. Трети. Книжката се поръчва онлайн и радва детските сетива. 

Кое обичат децата повече – играта или приказките? В тази единствена по рода си детска книга играта и приказката си подават лапички и отиват заедно на едно голямо приключение. 

А сега прескачаме в лексикона на автора. 
Кога се ражда играта с думи при вас? 
- В момента на писане. Този процес не е съзнателен или логичен. Той почива на несъзнателното, интуицията, импровизацията и дори абсурда. 
Малкото таласъмче е... 
- ...най-готиното таласъмче! 
Любимата ми детска игра е... 
- Измислената. Тази, която децата сами създават, когато тръгнат на приключение. 
Как се случва играта с твоята книга игра „Голямото приключение на малкото таласъмче”?
 - Децата имат възможност да изберат какво да направи техният герой и в зависимост от избора си отиват на различни глави и историята продължава по различен начин и така може да достигне 20 различни края.
От хрумването на книга игра през първия ред та до разпространението и до днес - какво се случи във времето? 
- Случи се едно ГОЛЯМО приключение. Наех се да направя всичко: писане, графичен дизайн, предпечат, печат, маркетинг, разпространение. Само така можех да бъда сигурен, че всичко ще бъде точно така, както го искам. Резултатът беше впечатляващ – четири тиража, седем награди и номинации, хиляди фенове! И приключението продължава...
Къде можем да открием книгата?  
- Можете да я поръчате само онлайн на сайта ѝ: prikazka-igra.com. Там можете да откриете и двете приказки игри безплатно в електронен формат. 
Селото е...  
- ...спокойствие. 
Магията на детските книжки е скрита... 
- Не е скрита. Тя е ясно забележима, но като всяка магия е невидима за много възрастни. 
Пишете и за възрастни. Каква е разликата? 
- Разликата е огромна. Детската литература ми дава много по-голяма свобода, фантазията там не познава граници.
Книжката е въведена в учебните занятия на десетки училища и детски градини. Какво откривате в очите на децата при срещите си с тях? 
- Блясък, искрици на любопитство, очичките им са прозорец към едни по-чисти души. Срещите с деца са невероятно зареждащи. 
В какво вярвате? 
- Вярвам в свободата на човека, в отговорността на личния избор, във фантазията, в любовта и добротата.

ЯНИЦА МАРИНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар