петък, април 30, 2010

Георги Тошев: "Съвременната журналистика преминава през личните истории"

                        ДОСИЕ:
ГЕОРГИ ТОШЕВ не е искал да се занимава с журналистика, но вече 20 години от живота му протичат така. Той е един от създателите на в. „24 часа”, но сега не одобрява езикът и поведението на жълтите издания. Един от основоположниците на в. „Дневник” и  в. „Капитал”. Бил е всякакъв журналист- и спортен, и икономически... Най-известни обаче са телевизионните му изяви. Той е част от риалити форматите „Биг брадър” 1, „Островът на изкушението”, „Мюзик айдъл” 2. Прави документални филми за БНТ, BBC Лондон и CNN. Най-известен за българската аудитория остава като водещ на документалната поредица „Другата България”. В момента е главен редактор на сп. „Макс”.  

"Съвременната журналистика преминава през личните истории", каза създателят на "Другата България" Георги Тошев пред студенти по журналистика от УНСС. Според него е минало времето на безпристрастната журналистика и е дошла чувствителната, която трябва да има сетивата да улавя процесите, да поднася интелигентно информацията. "Най-трудно е, когато знаеш истината, но нямаш доказателства", допълни журналистът.

"Днес е трудно да намериш издание, в което да не прозира икономика. Всичко е икономика, след това идва политиката", категорично отсече Георги Тошев. За водещия на „Непознатите” в глобален мащаб бизнес новините са тези, които определят облика на изданието, а у нас са битовите и политическите.

"Големият проблем у нас е липсата на репортажи, конструирани на основата на лична история,

защото майсторството е да представиш бизнес казус през личната история", допълни той. Според него икономическите новини се представят скучно, което ги прави неразбираеми за по-голямата част от аудиторията.



"Българските медии си служат с 150 езикови конструкции и с не повече от 250 думи- 

това е тотална бедност", с отчаяние коментира статистиката журналистът. За него, например, британските медии не могат да си позволят неграмотността и некомпетентността на българските журналисти. "Освен да да информира и разчувства, медията все пак трябва да те кара да мислиш и да образова", заяви Георги Тошев.

„Журналистиката е трудна, но сигурна битка, в която

няма неудобни въпроси, а има умни отговори”, 

сподели опитният журналист. За Тошев, когато текстовете се поправят на смислово ниво от интервюирания, значи някой крие истината. „Затова никога не давайте предварително въпросите си, а само темите на разговора”, посъветва водещият.

"Най-важният въпрос е "Как", а не "Защо", каза журналистът. Според него така си гарантираш отключването на емоционалната памет на човека. "А

отключиш ли емоцията у събеседника си, ти вече си разплел неговата история", 

сподели той. Най-разчувстващият филм, който е правил в "Непознатите", е с Мариус Куркински, когото Тошев предизвиква да сподели отношението си към родителите си, малко преди смъртта на майка си. Филмът все пак се излъчва, а реакциите както на режисьора, така и на публиката, са положителни.

ЯНИЦА МАРИНОВА и ГЕОРГИ МАРЧЕВ

Снимки: МИНКО ЧЕРНЕВ

четвъртък, април 29, 2010

Индивидуални задачи- 3- 5.05

1. Интелектуална собственост и авторско право- повече няма да имаме семинарни занятия, защото приключихме задължителнията си по-рано.

2. Основи на управлението- през следващото семинарно занятие (3.05- гр. 5003; 5.05- гр. 5001 и гр. 5002) ще представяме крайния вариант на проекта си при гл. ас. Н. Миронова. Той се състои от 2 части: доклад и презентация.

Докладът е обобщената информация от всички точки на казуса, който решавахме през целия семестър. Няма определен обем, но трябва да е изчерпателен и точен. Трябва да съдържа задължителните атрибути на научна разработка- заглавна страница, източници, цитиране, библиография и пр.

Презентацията трябва да обобщава информацията от доклада и да трябва да убеди журито, в лицето на Миронова, че трябва да се закупи една медия и да се създаде нова. Представят се доводи за изгодността на решението. Презентацията се представя от целия екип.

ВАЖНО!!! Към гр. 5002 от Георги Марчев: В понеделник носете всички въпроси, които не сте предали- до 20 тема включително (не само до 15), т.е. всички теми от учебника. За справки ме търсете ме във Фейсбук и на пощата: gmg90@abv.bg. Колегите от гр.5002, които представяха доклади на упражненията, да ги изпратят на пощата ми най-късно до понеделник вечерта, защото трябва да ги изпратя на пощата на гл. ас. Миронова.


3. Теория и практика на текста- в четвъртък на гости ни бе журналистът Георги Тошев. Самостоятелната ни задача е свързана с написването на коментар от 2 печатни страници САМО ЗА ЕДИН от засегнатите въпроси и проблеми на срещата с него. В блога скоро ще бъде пуснат материал, от който непресъствалите ще се информират в общи линии за случилото се.

Кой отива на финала на "Мис и Мистър УНСС" 2010

Избрани бяха финалистите в конкурса „Мис и Мистър УНСС 2010”. Това се случи в понеделник на церемония в УНСС. Финалът ще се проведе след една седмица, когато ще стане ясно кои са двамата участници, които ще защитят името на университета си като учебното заведение с най-красивите студенти.

Тази година конкурсът се провежда в две части – полуфинална и финална. Новост за формата е и възможността всеки да гласува чрез есемес в подкрепа на своя любимец, а информация и снимки на всички кандидати са публикувани на сайта на конкурса. Така до полуфинал достигнаха по 12 участници от двата пола. След като дефилираха по бански костюми, те отговориха на въпросите на журито, което се оттегли, за да вземе своето решение. Паузата бе запълнена от нашумялата в предаването „България търси талант” по бТВ група „Ексрей”, която изпълни някои широкоизвестни парчета в типично свой аранжимент. След като аплодисментите затихнаха, се разбра кои са 16-те участници, които на 3-ти май от 18:30 в аула Максима на УНСС ще се борят за съответната титла мис или мистър. Тогава, за да завладеят сърцата на зрителите и журито, те ще дефилират със спортни облекла,бански костюми и официални тоалети.

Водещи на събитието бяха моделът и ководеща в предаването „Станция Нова” Гери Дончева и спортният агент Георги Градев. А сред членовете на журито се открояваха Юляна Дончева, Ивайла Бакалова, водещата на „Модерно” по бТВ- Радост Драганова, носителката на короната „Мис България 2005” Роси Иванова, фолк певицата Емануела, победителят в „Мистър България 2006” Лъчезар Иванов, д-р Светослав Спасов – съветник по административните въпроси на премиера на Република България Бойко Борисов, Иван Колев – депутат от 41-то Народно събрание, Димитър Дилчев – кмет на Район „Студентски”.

Тази година конкурсът се провежда и като част от честването на 90-годишнината на Университета за национално и световно стопанство. Разбира се, и този път изборът на мис и мистър УНСС е белязан от започната преди две години от Студентски съвет благотворителна кампания „Аз помогнах!”. Тя събира средства от поканите и дарения, които се предоставят на дома за деца, лишени от родителски грижи, „Даскал Ботю” в Калофер. От началото на проекта, сумата надхвърля 52 000лв.

МИНКО ЧЕРНЕВ
Снимки: МИНКО ЧЕРНЕВ

вторник, април 27, 2010

Юлий Москов: "Достоверността в интернет клони към нула"


"Няма никаква гаранция за достоверността на информацията и самоличността на потребителите в уеб пространството". Това диагностицира собственикът и главен редактор на вестник "7 дни спорт" Юлий Москов днес пред студенти от УНСС. Според него езикът в интернет форумите е ужасяващ и издава липсата на морал в младото поколение. "Резкият спад в развитието на интернет доказва, че той няма да надделее над останалите медии", смята Москов. Световната мрежа е с нестабилно бъдеще и дори ще приключи с крах.


Темата на лекцията на Юлий Москов бе "Журналистиката: добра и лоша". На нея се разкриха тайните на технологията в медиите и ролята на журналистите в обществото. 

"Журналистическото производство, технологичното създаване и разпространението са трите отделни дейности в медията"

разкри Москов. Според него, въпреки различните технологии, медиите не трябва да се делят на печатни и електронни, а на добри и лоши.

"Промените в българската журналистика настъпиха през 60-те години, а не след  настъпването на демокрацията", уточни Юлий Москов. Вестник "Поглед" (1966-1998) е изданието, което носи революционните изменения в родните медии. "Вече 
през 90-те забранихме Аз-журналистиката и приехме американския тип на писане с модела на обърнатата пирамида и жаргона", добави Москов, който е и един от създателите на в. "24 часа". Спазването на правилото, че репортерът е кучето-пазач за обществото,  е задължителен, за да си професионалист. 

"Не мога да разбера защо разни плеймейтки, курви и хомосексуалисти се приемат за журналисти", 

разпалено сподели Юлий Москов. За него това е звание, което се печели с определени правила и принципи, спазване на определена технология и дисциплина.

Ниското ниво на личната подготовка и липсата на езикова култура са сред основните слабости на младите. Не трябва да се забравя и мотивацията- 

"Журналистът гради тухлите на публичния морал",

добави собственикът на "7 дни спорт". За госта ни простотията, която струи от екраните, понижава здравето на обществото.

ГЕОРГИ МАРЧЕВ

Снимки: МИНКО ЧЕРНЕВ

четвъртък, април 22, 2010

Професия - фотожурналист

"Клуб на журналиста и PR-а" ,Нов български университет Ви кани на :

Публична лекция на тема : Професия-фотожурналист

Водещи : Владислав Димитров, председател
Антон Попов, зам.-председател.

28.04.2010г.,16.20 ч.
Корпус 2,  703 зала

Гост :

Надежда Чипева

Родена на 05. 06. 1957 г. в София. Завършва гимназия, а след това ТПФ "Юлиус Фучик". Работила е в Агенция БТА, сп. "Сега" и в. "24 часа". В момента е фоторепортер във в. "Капитал". Участвала е в редица общи изложби у нас и в чужбина, от които има спечелени немалко награди. Последното й представяне е в общата изложба "Папата в кадър", организирана от Клуба на фоторепортерите в София. Нейни фотографии са собственост на музея за фотография, телевизия и видео в Братфорд, Англия и НХГ, София. Характерен за стила й на снимане е стремежът да естетизира момента, което превръща репортажите й от снимки, отразяващи събитие в картини от живота, видяни през обектива. На въпроса "Какво друго?" отговаря: "Дано не съм се посрамила пред паметта на моите изключителни родители."

Самостоятелни задачи- 26-29.04

1. Интелектуална собственост и авторско право- на упражненията през следващата седмица ще правим казус по авторско право върху материала, който сме взели на лекциите при доц. Цакова. Той ще е подобен на този, който писахме по интелектуална собственост.

2. Теория и практика на текста- първата задача е да предадем преработените прессъобщения. А втората е да обобщим материалите от един вeстник. Критерият- кои от тях са по повод PR инициатива (включително псевдо- събития) и кои са по общественозначими проблеми. Може да използвате и интернет издание!

сряда, април 21, 2010

"Новата снимка: Най-усмихнатият студент" продължава! Участвай!

Веселина Фотева, Георги Харизанов и Георги Марчев са поредните усмихнати студенти, които участват в "Новата снимка". Участвай и ти! Правилата може да намериш в секция "Новата снимка".

четвъртък, април 15, 2010

Домашни работи- 19-22.04

1. Интелектуална собственост и авторско право- следващата седмица е последният срок, в който може да предадете журналистическия си материал на тема една от трите лекции на гости в ЦИС. В сряда гр. 5002 няма да имат занятие. Колегите, които ще представят презентации или трябва да правят казус върху първия раздел, ще посетят упражнението на гр. 5001 от 13.15ч.

2. Журналистическа стилистика- трябва да подготвите в писмен вид опорни точки по тема, която ви харесва. На упражнението ще представите това, което сте намислили. 

3. Теория и практика на текста- тази седмица гост-лектор бе д-р Валерия Пачева. Темата на лекцията бе "Прессъобщението". За домашна работа имаме написването на 1 прессъобщение, като сами избираме темата си, организацията, за която работим и пр.

4. Основи на управлението- стигнали сме до т. 8 от казуса. Извършете описаното в него.

5. Компютърно опосредставана комуникация- който не е представил план за проекта, може да го представи по време на занятието с ас. Пиперков.

вторник, април 13, 2010

Получихме покана за среща на тема "Разследваща журналистика"

Скъпи колеги, ще се радвам ако присъствате на тази интригуваща среща или казано академично:


ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ - Разследваща журналистика

Департамент “Масови комуникации”

Лектори: Алексения Димитрова и Станимир Въгленов, специалисти с дългогодишен опит в областта на разследващата журналистика (Вестник “24 часа”) и автори на книги по темата

Водещ: ст. ас. д-р Росен Стоянов

15.04.2010 г., 18.00 часа, Нов български университет
Корпус 1 - 310 аудитория “Проф. Петър Мутафчиев”

За гостите:

Алексения Димитрова е журналистка във в. „24 часа“. Има 20-годишен опит предимно в журналистически разследвания и над 4000 публикации в над 40 печатни и електронни медии в България, САЩ, Русия, Великобритания. Сред предпочитаните й теми са секретните архиви и политиката от времето на Студената война, прането на капитали, сивата икономика и корупцията, тайните общества, събирането на разделени семейства.

Специализирала е в САЩ, Англия, Холандия и Дания. Член на Съюза на българските журналисти, Асоциацията на разследващите журналисти в България, Международната федерация на журналистите, Организацията на журналистите от Югоизточна Европа. Лицензиран преподавател по разследваща журналистика за България в рамките на Мрежата за професионализация на медиите в Югоизточна Европа. Лектор по проекта на Би Би Си „Техническа помощ за подобряване на професионалните стандарти в българската журналистика“.

Участвала с експертни мнения за разследващата журналистика в Югоизточна Европа в професионални и обществени форуми в Дания, Германия, Турция, Молдова, Хърватска, Словения, Азербайджан, Армения, Босна и Албания.

Автор на книгите „The Iron Fist – Inside the Archives of the Bulgarian Secret Police“ (2005) и „Войната на шпионите – разследване в български и американски секретни архиви“ (2005).

Носител на най-престижната награда за журналистика в България „Черноризец Храбър“ (известна като българския „Пулицър“) в категория разследване за 2004 г. за поредицата си „Светът открива български роднини“. Тази рубрика бе поводът да потърсим авторката.

Станимир Въгленов се занимава с журналистика от 20 години, а последните 11 работи, като разследващ журналист за вестник "24 часа". Има над 5000 публикации. Получавал е български и международни награди за разследваща журналистика.

Поканата е от Андрей Велчев,който е студент по журналистика в Нов български университет и председател на Клуб "Млад журналист" към СБЖ.

Участвай в "Новата снимка: Най-усмихнатият студент"!

Георги Харизанов е следващият участник в "Новата снимка: Най-усмихнатият студент". Условията за участие ще откриете предходната публикация в блога.

неделя, април 11, 2010

Първият участник в "Новата снимка: Най-усмихнатият студент"

Цветелина Георгиева е първият усмихнат студент, който участва в "Новата снимка". Рубриката вече стартира и те очаква.




Условията за участие са простички- пращаш снимка, на която си с най-чаровната си усмивка. А това е лесно, защото идват топлите пролетни дни, купоните зачестяват, смехът също. Затова усмихни се, накарай някой да те снима и ни изпрати фотографията си на voinstvo@abv.bg или направо я качи на Facebook страницата ни. Срок засега няма, няма значение и специалността, университетът, градът или държавата. Важното е да си усмихващ се студент.

Старозагорските артисти протестираха срещу директора на операта

Артисти и граждани на Стара Загора протестираха в София срещу назначаването на Петър Радевски за директор на Старозагорската опера. Те обявиха, че протестиращите ще продължат , докато на шефското място в операта не бъде назначен техният фаворит за тази длъжност- Александър Марулев, който в продължение на два мандата е ръководител на операта. Репортаж на Цветелина Георгиева от Дарик радио.




четвъртък, април 08, 2010

Самостоятелните работи за 12-15.04

1. Интелектуална собственост и авторско право- следващата седмица е крайният срок за предаването на журналистическия материал от 1 стр. Темата е за една от трите лекции на гости в ЦИС, като последната лекция ще е на Явор Колев на тема "Пиратството"- поканата е в предната публикация в блога. Най-веротно срокът за предаване на работите ще се удължи, но това ще стане ясно следващата седмица.

2. Теория и практика на текста- 1 пример за журналистически материал с преобладаващи емоционални аргументи и 1 пример с рационална и логическа аргументация.

3. Основи на управлението- конспектиране на темите от т.7 от казуса и предаване на въпроси на координатора на групата.

вторник, април 06, 2010

Покана за лекция на Явор Колев


Уважаеми колеги,


С удоволствие искам да Ви поканя на лекция на г-н Явор Колев на тема „ПОСЕГАТЕЛСТВА НАД ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ В ИНТЕРНЕТ”. Лекцията ще се проведе в Център по интелектуална собственост на 13.04.2010 г. (вторник) от 11:15 часа.



С пожелания за хубав ден,

София Панайотова

Заместник-директор

Център по интелектуална собственост, УНСС