събота, декември 28, 2013

Хората през обектива на Елена Донкова


Хората...
Снимките на 2013 г. на Елена Донкова

Знайни и незнайни. Млади и стари. Богати и бедни. Това са хората, които засне фоторепортерът на "Новата журналистика" Елена Донкова през отминаващата 2013 г. В едно изречение - понякога снимката говори повече от думите...

“Свобода от/на медиите” – един филм на Георги Марчев


Снимка: Георги Марчев

Филмът е част от защита на магистърска теза по специалността "Продуцентство и културни индустрии" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

четвъртък, декември 26, 2013

Табелата за самоотлъчките, мероприятията и колектива


Фотограф: Златомира Костова

Тези дни на село видях лозунг (вж. по-долу). Табела, чиято употреба е по-сгодна в магазините. Да се сигнализира кога е отворено и кога затворено. В чувствителни моменти надписът имал актуален повик. По-скоро цел за предупреждение. 

Отново е декември


По празниците си пожелаваме...
Фотограф: Елена Донкова

Отново е декември. Онзи месец от годината, в който прозорците ни са украсени с малки цветни лампички, елхата чака да подредим подаръците под нея, а домът ухае на топлина и уют, сливащи се с аромата на портокалови кори и домашни сладки. 

сряда, декември 25, 2013

Коледата на една касова бележка


За една касова бележка...
Снимка: svejo.net 

Нейната Коледа е в пространството. Във въздуха между решението и самия акт на покупка. Коледата й е различна. Често по-претрупана от обикновено. Окичена с гирлянди от разни кодове. Носещи резултат на намеренията, превърнати в деятелност. Понякога е бяла като пухкавия сняг, но често е омастилена. Именно черните знаци по нея са доказателство за случилото се вълшебство. Тя има кратък живот! 

вторник, декември 24, 2013

Композиторът Валди Събев: Много повече сила има в музиката, отколкото предполагаме


Валди Събев
Снимка: личен архив

Представяме ви човека, който прави музика за Тhe National Geographic Channel, Sony, Apple, Red Bull Media House, Walt Disney Pictures, CBS, Microsoft - Валди Събев. Това са част от клиентите му, а също издава собствени албуми, озвучава филми, реклами, видео игри и други медийни проекти. 

събота, декември 21, 2013

Миряна Захариева: Любовта е плод на нашата воля

Една майка иска да научи сина си на свобода.
На снимката Миряна Захариева и малкия Филип

Рождество е чудото, което се ражда в нашите сърца. Това са топлите и чисти мигове, които се раждат в уютното пространство на семейната хармония. Коледните празници са израз на порива ни да бъдем по-добри. Дните носят светлина, вяра и засилват връзката ни. В тези предпразнични дни разговаряме с една жена, дала живот през изтъркулващата се година. Една майка и борбена личност. Миряна Захариева - чист и изтъкан от добродетели човек. Вярва в смелостта на всекиго. Дълго се занимава с благотворителни каузи в неправителствения сектор. Тя е съпруга на актьора Ивайло Захариев и активен борец за справедливост в държавата.

петък, декември 20, 2013

ТОП 10 на публикациите за 2013 г.


Равносметката с мастило
Снимка: Елена Донкова

Цели 5 ГОДИНИ навърши „Новата журналистика” през отиващата си 2013 г. Под възклицанието „Ами сега?” авторите в блога колкото можаха, пренаписаха съдбите на традиционните медии с препратката за по-смело бъдеще. 

четвъртък, декември 19, 2013

Г-н „Хо-хо-хо” се е разстроил


Ще мине ли по нашенските улици Дядо Коледа?
Снимка: Елена Донкова

Сърдит. Изнурен. Обиден. Дядо Коледа е низвергнат. Тая година няма да влиза през комина. Нито през вратата. По празниците ще рита топка в Катар. Това съобщиха от Пресцентъра в Лапландия за „Новата журналистика”. 

събота, декември 14, 2013

Фотографският свят оживява в сайт



Снимки: Елена Донкова

Когато казваме "българската фотография", ние нямаме предвид някакво животно, което е по-различно от останалите, а всичко актуално, което се случва във фотографията в света като цяло. Така представят своя проект Съвременна българска фотография (Bulgarian Photography NOW) фотографите Ивайло Стоянов и Никола Михов.

четвъртък, декември 12, 2013

Мъчим се за реформи в гимназията


Фотограф: Елена Донкова

Из откъси от ,,Майчина сълза” по А. Каралийчев 

неделя, декември 08, 2013

Честит студентски празник


Снимка: Елена Донкова

Честит 8 декември! 
Честит студентски празник! 

сряда, декември 04, 2013

Председателят на „ЕГО ПОЛИТИКО”: „Ранобудните” да споделят политическите си възгледи


Снимка: Елена Донкова

Как се развиват политическите процеси, погледнати от студентската плоскост? На този въпрос отговорите потърси Стоян Нешев със студента по политология и председател на студентското сдружение „ЕГО ПОЛИТИКО” Любомир Милошев

понеделник, декември 02, 2013

Медиите да станат овчари


Снимка: Минко Чернев

Много българи свързват медиите с дребни пороци. „Къснобудният човек” асоциира средствата за масова комуникация с механи, където се хапва и пийва. Ранобудните биха ги подвели под отговорност с някоя внушителна песен като „Заспали чувства”. Всъщност местоположението на медиите е на възвишението между дискредитираната политическа позиция и фантасмагоричното търсене на сатирици. Според учените това е най-добрата запазена формулировка в историята на медиаиздаването. За да не ме разберете погрешно, бих рекъл, медиите се намират на 6 км югозападно от образа на поредния ТВ имигрант и само на 1 км от пламенорешарската страст - тютюнопушенето.