понеделник, юли 11, 2011

Излезе класирането за евростипендии, сайтът на проекта блокира за часове

Един от опитите за вход в сайта на евростипендиите





Днес по обяд излезе класирането за европейските стипендии и награди. Сайтът на проекта обаче бе блокиран за часове.   Към 19.30ч. достъпът бе напълно възстановен. От екипа на Министерството на образованието се оправдаха във "Фейсбук", че сървърът им е блокиран. Статистиката за входовете показвва изключително висока активност- над 50 000 посещения само за днес до 18.00ч. при под 10 000 за предходните дни.


Много студенти негодуват и изразяват мнението си на страницата на проекта в социалната медия. "Като в джунгла сме... Според мен трябваше всеки университет да качи резултатите на сайта си . Така нямаше да има недоволни... ама. Според мен не е виновен сайтът на МОН, те със сигурност са предвидили трафика, но едва ли са предвидили че 10 000 ще натискат F5 или enter!!! Нека тези които го правят да спрат... моля", пише Венета Димитрова. Станимир Стаматев пък е написал: "За пореден път... браво МОН!".


Проектът стартира със закъснение едва в края на тази учебна година и то за документи за предходните два семестъра наведнъж. Над 90 000 студенти подадоха декларации за участие в класирането, което е в пъти повече от предходните две кампании, които обаче събираха желаещи за помощи само за един семестър.


Степендиите се покачиха от 80 лв. до 120 лв. на месец и обхващат два семестъра по пет месеца. Разлики има и в правилата за класирането. Процентът падна от 10 на сто до 8 пункта от студентите, които ще получат пари. Друга промяна е разпределението по специалности, а на както досега по факултети. Така някои курсове с по-малко студенти ще получат една няколко стипендии, а учащи от по-големите потоци ще получат помощи, дори и с по-нисък успех.


5 коментара: