четвъртък, февруари 23, 2012

Тошо Тошев: Xартиеният вестник ще живее вечно



Тошо Тошев в УНСС
 Снимка: Елена Донкова

Голямата конферентна зала на УНСС се изпълни със студенти и гости, желаещи да се включат директно в срещата-разговор с човека, който се занимава от 48 години с професионална журналистика - г-н Тошо Тошев, главен редактор на новия български вестник „Преса”.
Основните въпроси на срещата бяха: „Свободни ли са медиите днес?”, „Има ли цензура?”, „Откровени ли са журналистите?”.

Широка обща култура и конкретни познания за това, което се пише, са необходими на един журналист според г-н Тошев. Той направи съпоставка между днешната журналистика и тази преди 22 години, когато системата е била централизирана, журналистът се е подчинявал на един издател, нямало е цензор, а само партийна линия, която да се спазва. 

Журналистът сега може да смени своя издател, държавата не се опитва да влияе върху издателската политика на медиите, свободата на словото е гарантирана чрез всички закони. Пазарът на вестници „се е изродил” по думите на бившия главен редактор на в-к „Труд” .

В бъдеще българинът ще влага все повече пари в медиите, тъй като те са по-масовата власт. За да има силна медия, българинът се нуждае от добър главен редактор и добър екип, на които да се довери, като никога и за нищо не трябва да се меси в работата на главния редактор.

Новата книга на Тошо Тошев – „Лъжата…Бойко, Георги и разни негодници” – бе представена от официалните гости на срещата – писателите Любомир Левчев и Иван Гранитски. „Много хубаво съм излезнал на снимката” подчерта шеговито г-н Тошев.

 Г-н Левчев препоръча на студентите новата книга, в която „лъжата не търпи шега”, да се чете като учебник за свободата на словото. Г-н Гранитски обясни недвусмисленото заглавие „Лъжата” на поредицата от три книги. Става дума за тази лъжа, поднасяна ни над 20 години от политиците, които се движат със задкулисни механизми.Фактите са на ръба на скандала, а естетическата и публицистичната провокация се постига чрез живите реални герои – личности. 

За новата си „авантюра”, в-к „Преса”, Тошо Тошев изтъкна, че ако не го четем, ние губим. Не скромно заяви, че иска новоизлезлият вестник да стане най-добрият в България. Той отговори и на въпросите на студентите, които бяха свързани с липсващите реклами в новия му вестник, най-големия му гаф като главен редактор, какви са медиите днес, създаването на втори медиен съюз и т.н. 

По време на срещата от човека, който иска да бъде обикновен журналист, се чуха и реплики като: „не трябва да сравняваме българските вестници с европейските”, „обогатяването на една медия би означавало обогатяване на обществото”, „в България има много качествени майстори на вестници”, „журналистиката трябва да бъде критична”, „властта трябва да се притеснява от пресата и да се вслушва в нейните оценки”. 

Той се обърна и към студентите по икономика от УНСС, като ги призова да направят икономиката ни поне като швейцарската. За журналистите се изказа, че имат право на грешка, за разлика от сапьорите. 

Нищо не би отказало Тошо Тошев от журналистиката – това трябва да е пример и за младите журналисти, които тепърва ще влязат в жестоката действителност.

Елена Донкова

1 коментар: