понеделник, септември 17, 2012

Честита нова академична година в УНСС!


Снимка от аула "Максима" при откриването на учебната година
Фотограф: Теодора Пискова

От времето на Стефан Бобчев до днес: за 92-ри път Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) откри своята нова 2012/2013 академична година. Специални гости, преподаватели и много студенти уважиха тържестевената церемония в аула “Максима”. Какви са настроенията в празничния 17 септември в нашия календар, между които и празникът на столицата София.

С апел за академична толерантност. С пожелания за една по-добра българска и европейска образователна и изследователска институция, която не изневерява на дългогодишните си традиции. Ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев “отряза лентичката” на новата академична година. 
“Добре дошли в нашето академично семейство!”, така той приветства първокурсниците във ВУЗ-а. 

“УНСС ни създава драма на идеи

Ректорът на УНСС (вляво) и Иван Искров
Снимка: Теодора Пискова
Официалният гост на събитието беше управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров“Вие сте бъдещите ръководители на утрешна България”. Така той честити на студентите първия учебен ден. Като преподавател и възпитаник на икономическия вуз не пропусна да отчете факта, че 44 % от служителите на БНБ имат диплома от най-старото висше икономическо училище в страната.  

Повече творчество и идеи поиска шефът на БНБ от поколението copy/paste, както той сам нарече съвременните младежи. “Не преставайте да бъдете патриоти и да защитавате интересите на българския народ”, бяха финалните думи на Искров. 

По папките под ръка можете да ги познаете. Близо 4 000 първокурсници в шест професионални направления и в шест поднаправления прие тази година учебното заведение. Като още през август от тазгодишната кандидатстудентска кампания всички бройки са запълнени. За първи път УНСС даде възможност и на нови 300 студенти да се обучават дистанционно в София. Досега дистанционната форма на обучение се провеждаше само в Хасково. 

Празникът на първокурсника

За вълненията и трепетите в академична обстановка говорят най-новите членове на висшето образование в университета. 

“Виждам в университета своето бъдеще. Виждам, че тук ще се развия най-добре. Ще уча в направлението “Икономика и бизнес”, но от сега съм си избрала специалност след втори курс “Икономика на отбраната и сигурността”. С тези думи ни завари първокурсничката Елена Атанасова веднага след официалната церемония. 

“Избрах “Икономика и бизнес”. Смятам, че УНСС е най-добрият икономически вуз в България и затова съм тук. Очаквам и добра реализация. До 12. клас съм учила в Професионална гимназия по икономика и продължавам се обръщам внимание на икономическите науки.”, сподели своите очаквания Александра Русева, преди да влезе в академичната аудитория. 

Антоний Николов, първи курс: ”Ще уча “Международни икономически отношения с английски език” – има перспектива и мога да се развия в тази област. Външна търговия винаги ще има и затова ще се занимавам академично с това през следващите 5 години. Дали това е най-добрия вуз – надявам се. Мои приятели ми разказват, че са доволни от качеството на обучението и им се доверих.” 

Гергана Костадинова, студентка първи курс в поднаправлние “Икономика с чуждоезиково обучение”: “От медиите знам, че това е най-добрият университет за тази специалност и затова го избрах. Искам икономика, значи трябва да съм в УНСС.

Кой е Стефан Бобчев: съвременник или български общественик от 19. век?

УНСС води началото си от Свободния университет за политически и стопански науки  през 1920 г. За историята на най-старото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа попитахме първокурсниците. Знаят ли кой е патрон на университета, в който учат - професор Стефан Бобчев, първи ректор и основател.

През 1920 г. основава УНСС”, казва сигурно първокурсничката Елена. ”За него учих за кандидатстудентските изпити по история.
Не го познавам. Но да е жив и здрав.”, отговаря на нашия въпрос Антоний. 
Не, за пръв път го чувам. Но предполагам, че е свързан с УНСС.”, пък сподели друга първокурсничка.


Стоян Нешев
Всичко от автора

2 коментара:

  1. Чудесно! Стояне, ти ставаш все по-добър. Надявам се, че ще включите и първокурсници в екипа. Те днес изглеждаха лъчезарни, любознателни и мотивирани.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Разбира се, имаме двама-трима първокурсници в нашия екип. Някои от тях прописаха още през лятото... Сега очакваме идеите им, след като са стъпили на академична почва.

    ОтговорИзтриване