понеделник, октомври 01, 2012

До медийната свобода и Нели Крус, и обратно...


Снимка: Елена Донкова

Медиите днес не са свободни, не са независими и казващи истината. Намират се под контрола на големите медийни, бизнес и политически групировки. Превръщат се от полезни в объркващи и затрудняващи възприемането на информация. Голяма част от хората, интересуващи се от новините около себе си, предпочитат социалните мрежи, където информацията се публикува в чист и нередактиран вид, вместо националните медии, които се страхуват и слагат цензура на материалите си. 


Нека приемем медията днес, по начина, по който я приема и Маршал Маклуън – като космос. Технологиите са напълно аналогични на нашите материални тела, не са странни завоеватели, идващи от други светове. Ние ги провокираме и деформираме. 

Посещението в България на Нели Крус, заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по цифровите технологии и медиите, е показателно за недостатъците и множеството проблеми в българската журналистика. Като Европейската комисия ще следи прозрачността и промените, които задължително трябва да започнат в медиите. 

Медиите днес – Facebook, Twitter, You Tube, това са най-често използваните източници на информация от масовия потребител. Социалните мрежи, сайтовете с клипове, привличащи вниманието и създаващи емоции, но не и отразяващи професионално и коректно събитията. През призмата на Интернет и бързия достъп до всякаква, дори и невярна информация, се подплъзва незаинтересования от подробностите и точността потребител и възприема всичко онова, което се намира в личното му интернет пространство за достоверно. 

Промените в медийната сфера са задължителни. Журналистите се борят за свободата си, а също и да се предпазят от опитите за превръщането на журналистиката в бизнес, защото преди всичко тя е в служба на обществото, на неговите граждани. 

Четвъртата власт в България днес е компрометирана и подвластна. По-скоро забавлява, отколкото информира. Често се позовава на чужди медии и използва техните материали, а интернет изданията, взимат информацията от вестници, телевизии и радио и я пресъздават без никаква редакция, липсва им креативност, липсва различната позиция. 

Възползват се и от коментари в социалните мрежи по даден проблем, вместо да се правят повече анкети и интервюта. Това е само част от днешните медии и техните проблеми. Медията е посредник, носи послание и най-важно е правилното й функциониране. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Коментарът ми е провокиран от домашната ни работа по един от предметите, които изучавам в университета (във втори курс по „Журналистика”, УНСС).



Теодора Пискова
Всичко от автора

1 коментар:

  1. Теди, трябва да се отчете обаче и стартирането на европроекта за паник бутона, който показва напредъка на дигиталните технологии в България. Това хич не е малко, което ще бъде пример за други държави.

    ОтговорИзтриване