понеделник, февруари 04, 2013

Кой ни събуди или кой е алармата на българина


Снимка: Елена Донкова

Текстът участва в ЕкспериментЪТ: "Кой ни събуди?" на Новата журналистика.

Когато не желаем да се успиваме, най-често нашият будител е алармата. А какво прави алармата? Тя сигнализира, че е време да отворим очи и да действаме, защото от сън спомен няма, както се казва (или поне споменът не води до видими резултати). 

Докато сънуваме, светът не спи, спим ние. Тоест затваряйки очи, не променяме нищо около нас. Но сънят може да ни вдъхнови, да ни накара да изпитаме разнообразни чувства, да открием непознати светове. Тогава от него има полза само ако го приложим в действителност. 

Сънят е здраве, хубаво е, от време на време, да затворим очи и да възстановим силите си, да почерпим вдъхновение. Но ако постоянно сме си затворили очите за света, за истината, не живеем, а просто сънуваме. Живеем в пространство, което може да изчезне с шума от алармата. Вдъхновил ли се е от съня си българският народ? Звъннала ли му е алармата, за да приложи и действия към мислите си? Май сме свикнали да си затваряме очите. Собственото аз е най-важно и когато на Аз не му е добре, се оплакваме насън. 

Но каква е ползата от бълнуването при кошмар, ако никой не те чува, за да те успокои. Продължаваш да сънуваш кошмар. А ако този кошмар те застигне в действителност? Пак ли ще бълнуваш или ще предприемеш действие – ти избираш. Кой ни събуди или кой е алармата на българина? Може би това е собственият му сън, който е бил толкова ужасен, че просто той е искал да се събуди и да не го сънува повече. 

Тези с хубавите сънища пък не искат да отворят очи, но това не променя реалната картина и по никакъв начин не помага на тези с лошите сънища. Колкото повече будни има, толкова по-лесно е реалността да е красива като приятен сън. Защото е по-лесно да градиш с буден, отколкото със спящ. 

автор: Гергана Ботева
студентка в УНСС
за ЕкспериментЪТ: "Кой ни събуди?"

Няма коментари:

Публикуване на коментар