четвъртък, април 25, 2013

По-устойчиви електромоболи представят българските отбори за Shell Eco-marathon 2013


Отборът на ТУ - София

Българските отбори представят своите електромобили за състезанието на Shell Eco-marathon 2013. Европейската надпревара ще се проведе в края на май по улиците на Ротердам. Учениците и студентите ще мерят сили с конкуренция от 224 отбора от 24 страни. 

Самото изложение пред българска публика ще се състои на 29 април (понеделник) от 11:30 часа в Националния дворец на културата (НДК) – Билетен център. Специални гости на събитието ще бъдат министърът на образованието проф. Николай Милошев, олимпийската шампионка Екатерина Дафовска и изпълнителният директор на Shell България Камелия Славейкова. 

Младежите от Варна
Участниците на Техническия университет от София и Варна, заедно с учениците от град Чепеларе са готови със своите усъвършенствани решения на електромобили. Сред иновативните енергийно ефективни решения, които вземат младежите от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм, са изработването на прототип, задвижван от соларен панел и електродвигател. Ментор на учениците стана олимпийският шампион по биатлон Екатерина Дафовска.

Колите в категория „Прототип“ имат футуристичен дизайн и при тях фокусът е основно върху постигането на максимална енергийна ефективност. Те не са създадени, за да могат непосредствено да се ползват в реални условия, затова удобството на водача е поставено на втори план. 

Студентите от Варна ще представят електромобил, захранван с енергия от градската електрическа мрежа. Сред “техническите предизвикателства” намира място и усъвършенстван модел електромобил с водородна горивна клетка и подобрена аеродинамика за икономия на енергия. 

И тазгодишното издание на Shell Eco-marathon ще съдейства за надграждането на всеобщите представи за устойчиво развитие на транспорта и интелигентна мобилност с помощта на ученици и студенти от различни страни.

Екип "Новата журналистика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар