събота, февруари 21, 2015

Студентски съвет, или моделът „КОЙ” в нисшите му структури


Кадър от студентски протест през 2013 г. в УНСС
Снимка: Николай Стайков

И така уважаеми колеги, Студентски съвет на УНСС изхарчи 150 хил. лв., без никой да е предварително запознат с бюджета, без каквото и да е обсъждане, без каквито и да е алтернативи за по-малко от минута. 

Това написа тези дни студентът Петко Иванов в личния си блог, след като присъствал на заседание на Студентския съвет за избор на нов председател и за разпределение на бюджета за 2015 г. 

Множество студенти на УНСС споделиха неговия пост. Отвратиха се, но не се изненадаха. Заявиха, че това не е тяхното представителство. Намекнаха за онези политически навици – „яли, пили и се веселили на чужд гръб”. Зададоха си въпроса КОЙ позволява тези порочни практики? 

Всъщност за какво разказва Петко? 

За едни зависимости, 

които искаме да изкореним 

и да преборим, 


но след като натрупаме знания в университета. Защо казвам, че студентската общност не вярва, че Студентският съвет е блюстител на нейните права. За да е ясно - бюджетът на всеки студентски съвет е не по-малко от 1 на сто от общата сума на събраните такси за обучение. Разходите се одобряват от ръководствата на университетите, т.е. ректорите. 

Неотдавна, през 2013 г. студенти на УНСС протестираха срещу увеличението на таксите. Тогава Студентският съвет не ги подкрепи. Напротив опита се да имитира дискусии и словесни двубои кой по- по- най го е грижа за качеството на висшето образование. И до днес тези думи остават, хвърлени на вятъра. 

Петко обаче потвърждава как „верни групички”, попаднали на събранието по избора на своите колеги, номинират кандидати за студентски комисии, които дори не присъствали на събитието. Нещо повече - дори са завършили преди години университета, но имали тесни връзки с него. 

Тези „групички” гласуват за онези, които не виждат ли. Или тези „групички” си налягат парцалите, защото са представители на студентската власт, или защото някой им скръцнал със зъби и те замръзнали. Грозно е. Всъщност, извинете ме, грозно е слаба дума. 

Кулминацията - „трябваше да се гласува бюджетът за 2015 г. – бюджет, който НИКОЙ от членовете НЕ е виждал предварително”, пише Петко. Допълва: „Председателят прочете набързо предварително определения бюджет за 2015 г. – 22 пера за общо 147 хил. лв.”. Петко предложил да се запознаят с бюджета, но мнозинството възразило. 

Нима? Не му ли личи на органа, 

че е повреден, 

продънен

и непотребен. 


Цялата тази атмосфера по „Бай Ганьо прави избори” не е в полза на студентите и на знанието. Поразяващо прилича само на едно – на модела „КОЙ”, но в по-нисшите му структури. Кой съзнателно изопачава, може би фалшифицира „воля” за подкрепа на студентите. 

Кой е новоизлюпеният председател на Студентския съвет - повечето от студентите не знаят. Той и подчинените му мълчат. Защо? Не могат да ли да се изразяват? Дължат отговорите. От чувството им за неудобство, ако изобщо го имат, нека обяснят защо рушат авторитета на университета? 

Като доказателство за нелекия път на студентския бюджет - през миналата година dnevnik.bg съобщи данни от финансовите отчети от 2007 до 2013 г. на студентските съвети. От тях стана ясно, че УНСС е отпразнувал 90-годишнината си за над 25 хил. лв. с тържествен поп-фолк концерт, а за ежегодния конкурс „Мис и Мистър УНСС” са се похарчили между 4 и 7 хиляди лв.

СТОЯН НЕШЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар