четвъртък, април 04, 2013

Протест: от една икономическа скамейка до булевард “8 декември”


Снимка: Елена Донкова

Негодуванието срещу повишените семестриални такси в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) изведе за втори път недоволните студенти в двора на висшето училище. Полиция пазеше протестиращите на територията на ВУЗ-а, а Студентския съвет повторно одобри увеличението на таксите. Пълна отмяна на взетото решение от Академичния съвет за 33,3 % повече за семестър и скандирания: “Не сме пазар!”, “Стати, ние не сме банкомати!”, “Долу таксите!”, “Искаме знание, не наказание”, “УНСС сме ние, не Студентския съвет” белязаха демонстрацията на студентите. 

“Елате с нас, протестът е за вас”, призоваха около 50 студенти, излезли на светло
Щитовете на победителите от СУ
Снимка: Елена Донкова
точно в 14:00 часа пред централния вход на УНСС. В знак на колегиална подкрепа с щитове на класически заглавия от литературата (“Престъпление и наказание”, “1984”, “Критика на чистия разум”, “Чужденецът” и др.) дойдоха успелите студенти в своя протест в Софийския университет. Организаторите на протеста признаха от мегафона, че не са били подкрепяни от никого и много трудно са информирали заинтересованите си колеги. 

На провелите се диспути след първия протест проф. Статев обяви, че единственото споразумение е уеднаквяване на таксите – само 58 лв. нагоре. Тогава се разцепва и инициативният комитет на недоволните. Причините според останалите организатори са саботаж на действията им от ръководството и Студентския съвет на УНСС. Паралелно със студентския протест, в Русе пък се състоя среща на Съвета на ректорите, БАН и Селскостопанската академия с министъра на образованието и науката проф. Николай Милошев. 

Мирното шествие продължи посоката си в сградата на университета пред кабинета на Студентския съвет. С викове “продажници” студентите изразиха възмущението си, че за пореден път казионният орган не подкрепя колегите си. Вратата на “студентския кабинет” остана заключена и никой от представителите не се появи за насрещен коментар. Роптанието на студентите ги отведе до сядане върху пешеходната пътека на булевард “8 декември”, където движението се преустанови за минути. Полицейски патрули следяха протестиращите. 

Снимка: Елена Донкова
“Много съм разочарована от подминаващите протеста студенти на УНСС. Всеки ден се чуват приказки, че таксите били високи. Не разбирам колегите, които казват 50 лв. – какво ви бъркат...”, така си обясни нехайството на заобикалящите протеста студентката Гергана Георгиева. По думите на друг протестиращ студент Радко Ковачев повечето му колеги са изгубили надежда, че могат да променят решението на УНСС. Друг фактор, който изтъкна студентът, е страх или натиск от трети лица при участие в демонстрацията. Ивайло Динев от Софийския университет определи провеждането на втория протест като успех. Той изтъкна, че студентите от УНСС нямат традиция за устояване на своите права. “Вдигането на таксите не е за качествено образование, а за да се платят смешни сметки за ток и парно.”, коментира ситуацията в икономическия вуз лидерът на Движение “Промяна за студентите”. От ръководството на УНСС споделиха за днешния протест пред журналисти, че тези студенти не знаят какво искат
Снимка: Елена Донкова
На връщане при главния вход на университета редом до университетската охрана стояха и полицаи. По смисъла на Закона за висшето образование органите на реда нямат правото да охраняват “академичността”. На въпрос от студент към униформените къде им е разрешението да бдят на университетската територията, полицаите отговориха, че не го носят. “К’во ви пречим – протестирайте си!”, заключва един от служителите на МВР, решил да се легитимира със значка и номер, но безименно.

Икономически щитове 


От задния двор на УНСС
Снимка: Стоян Нешев
,,Променяй, преди да се наложи.“ - тези слова на Уелч ,,висят“ върху една от пейките в задния двор на УНСС. Водени от този мотив, групата от протестиращи студенти извървяха пътя на катарзиса мисловно от една университетска пейка, която не бива да се разглежда само в контекста на ,,търсене на отмора“ до пешеходната пътека, където блокираха движението. Белите ленти на пешеходната пътека идваха да подскажат, че човек не може да изпревари времето, в което живее и обстоятелствата, които се случват в него, но може да ги надхвърли чрез единство. 

Чрез воля и вяра в отстояване на позицията си. Скандиранията: ,,Ние не сме на пазара“ отведоха търсенията на протестиращите в заздравяване на позицията си докрай. Студентите не са съгласни с увеличаването на таксите с 58 лв., което ректорът предложи като вариант, а абстрактно погледнато обърнатата осмица може да се разглежда като знак за безкрайност

,,Лидерът търгува с надежда“, това е изписано на друга пейка в университета.
Снимка: Стоян Нешев
Съвременният студент не дири само надежда в институцията “университет”. Там той изгражда своя нравствен мироглед. И ако някой ,,лидер“ търгува, то можем ли да говорим за обществена полезност при изграждането на елита или за публично-частни облаги? 

Етимологията на глагола ,,търгува“ е дълбочинна. На търг ли се оказа нашето образование - право или привилегия е? Всички студенти потребяват благото образование, за което заплащат сума, но значи ли това, че те са клиенти, които могат да натоварят раниците си с безкрайно увеличаване на сумите. Това увеличение на таксите тежи. За самите студенти, а техните родители, оцеляващи едва във времена на криза. ,,Печалбата е клиентът“, Дракър. Да, всяка институция печели от това да има потребители. 

Мишената
За да потребява някой знание, значи ли това, че печалбата за друг, трябва да бъде така голяма. Светът е разнолик. България е преминаваща през пътните си знаци. Пътят към духовното ни богатство и изкуството, които ни обягват е в стремежа ни: ,,Единство в многообразието.“ 

Някой ще гледа през плъзгащите се врати. Така е лесно, а и топло. Но те ще се отворят само тогава когато осъзнаеш, че АЗ се слива с ТИ. Сливането е само за тези, които осъзнават, че центърът на Достоевски е мишената...


     Анна Григорова
                                                      Публикации от автора


Стоян Нешев
Публикации от автора                        



Яница Маринова

            

1 коментар: