понеделник, декември 22, 2014

Най-ЧЕТЕНИТЕ публикации за 2014 г.


НОВАТА ЖУРНАЛИСТИКА: 2014 г.

Ако търсите в Google нова журналистика, в получените резултати ще видите, че и през тази година „Новата журналистика” преобразува пътя към студентската журналистика. 

В над 90 публикации в шестата година от появата ни на бял свят се опитахме да съчетаем текста, снимката и видеото, за да намигнем на онези читатели, които питат за една по-различна медийна среда. 

Любопитен посвоему се оказа SEARCH: КОД - диалогът, който даде думата на студенти от страната и чужбина по актуални теми малко преди предсрочните парламентарни избори. Успехът на формата доказа, че тенденцията на младите да не им се дава „шанс да играят”, е погрешна. Те коментираха пред микрофона на „Новата журналистика” парите, културата, образованието и политиката в държавата. 

„Мразя да си премълчавам, може би защото имам силно развито чувство за справедливост”, сподели младият актьор Георги Гоцин. Как да не му повярваме?! Ако последваме правилото, ще открием истината между свободата или сигурността. Либертарианците Стоян Панчев и Аркади Шарков заявиха, че това дали човек иска да бъде управляван, или сам да се грижи за себе си, е въпрос на избор. Макар че понякога хората избират сигурността пред това да бъдат свободни. 

Ударно беше началото на рубриката „Снимай нередност” - това, което виждаме и това, което не виждаме – (НЕ)редностите, които ни заобикалят! Ако и вие ги виждате, снимайте и ги пратете на new_journalism@abv.bg. След публикувана снимка на велоалея в окаяно състояние, водеща до културното селище Мезек и последвал медиен шум, инфраструктурното съоръжение бе ремонтирано.

Ето как подредихте класацията 10-те НАЙ-ЧЕТЕНИ ПУБЛИКАЦИИ през 2014 г.:


Фотография от моноспектакъла
на Георги Гоцин
ЗАПИСКИ НА ЕДИН ЛУД
интервю на ЯНИЦА МАРИНОВА 





Това е шедьовър от изкуството
на Алексей Алексиев,
който преобразява изсъхналите дървета
в Борисовата градина
автор: ЕЛЕНА ДОНКОВА 


автор: ЯНИЦА МАРИНОВА 




Университетският живот претърпя развитие -
продуцентите на сериала по БНТ
ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ
изпитаха студентите по журналистика
пред погледа на преподавателя им
гл. ас. д-р Катя Михайлова от УНСС
автор: ЕЛЕНА ДОНКОВА 



Открихме и човека, когото ни вдъхновява – Надя. Една жена на 33 г., която отглежда сама 100 овце в обезлюденото свиленградско село Дервишка могила, за да се избави от безработицата. Нейната история първо бе разказана от Стоян Нешев във в. „Труд” и докосна мнозина. 

Накрая, завършваме с посланието на Надя, че със силата на труда се постигат и съвършенства: „Може един човек на 33 г. да е успял, но зависи къде и с кого е пораснал. При мен нещата стават бавно”.

Историята на младата овчарка докосна мнозина
От РЕДАКТОРИТЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар